Bedung & Barut Baby

11:35:00 AM

Salam semua...
Just nak share info pasal bedung dan barut for our baby.

Alhamdulillah, sy sudah pun menempah barut.
Utk bedung plak my mom yg akan tlg watkan.
just nak beli kain selimut cotton kat nagoya nanti.

Aritu time pg beraya with MIL and family.
Sambil ziarah new born baby, my MIL kata napkin x sesuai nk wat bedung baby.
nanti kaki terkeluarla. dada tak tutup.
so better beli kain about 1M+ and jahit sendiri.

For info bleh baca kat sini Kain Bedung vs Kain Lampin.

BEDUNG BABY

KEBAIKAN BEDUNG BAYI Source : MySetbersalin.com
  • Bayi yang di bedung akan tidur lebih lena kerana mereka tidak cepat terkejut apabila terdengar sesuatu benda terjatuh dengan kuat.
  • Bayi lebih berdisiplin kerana waktu tidur yang teratur dan bangun apabila tiba waktu menyusu.
  • Anda dapat merehatkan badan kerana berpantang sebenarnya amat meletihkan dengan pelbagai aktiviti lain seperti bertungku, berurut, bertangas dengan pergerakan anda yang lebih terbatas.
Kelebihan bedung bayi :
  • Lebih lebar kerana ukuran kain adalah 1 m x 1 m sesuai dengan bayi sekarang yang lebih besar sewaktu lahir.
  • Lebih selesa kerana kain bedung di perbuat dari cotton flannel yang kejap apabila di balut pada tubuh
  • Lebih cantik kerana ia mempunyai pelbagai corak dan warna.
  • Mudah untuk di cuci kerana ia cepat kering.

BARUT BABY Source : MySetbersalin.com

Barut bayi merupakan antara pakaian bayi yang perlu ada setiap kali bayi baru di lahirkan. Ia bukan saja bertindak sebagai pakaian bayi malah sebagai pembantu utama untuk memastikan perut bayi tidak masuk angin atau kembung.

Perut bayi yang masuk angin boleh menyebabkan bayi anda meragam dan menangis sepanjang masa. Malah sewaktu menyusu sekalipun risiko kembung perut masih ada sehingga mengganggu proses berpantang dan urusan kerja harian anda.

Keistimewaan barut bayi :
  • Lebih lebar dengan ukuran 16 in x 6 in supaya dapat menutup perut bayi dan dada dari cepat kembung.
  • Lebih selesa kerana materialnya di perbuat dari 100% kain cotton flanel yang menyerap peluh.
  • Lebih cantik kerana terdapat dalam pelbagai pilihan warna dan corak.
  • Boleh di beli berasingan kerana anda bebas memilih corak yang anda inginkan.

You Might Also Like

8 comments

  1. thanks 4 the info..
    i pun tak lama kena hunting barang2 nih..hihih

    ReplyDelete
  2. aah! tgh hunting barang2 jgak ni. pas shopping raya...shopping baby plak.

    ReplyDelete
  3. saya beli bedung n barut yang zap on jer (ada velcro) heheh malas nak ikat2.

    ReplyDelete
  4. faeza beli barut kt mn eh?nk cr kain cotton untuk bt bedung jugaklah..slalu tgk org pkai yg putih je..thanx for d info :)

    ReplyDelete
  5. arna : hehehe. yg mudah lg cepat!

    nuranib : hi. sy tempah barut online. http://bilikjahit.anggunflora.com
    kalo nk cari cotton tu byk kat nagoya.sejuk kainye..

    ReplyDelete
  6. wahhh dah lain la bedung n barut zaman skg ni..kalau dulu typical putih je semuanya huhuh nnti bby ken abedung tau..jgn jd mcm dak2 skg, bby xselesa skit je mak terus xmau pakaikan bedung dgn alasan rimas lah pe la...huhuu membebel plak!

    ReplyDelete
  7. ainul ambik yg kakak punya je.sbb anak dia pun br je lahir bln 2 lps.jimat :)

    ReplyDelete

IG @littlepearlheart

Followers

Creative By Two

Subscribe