Wall Covering by LAMEX

7:00:00 AM

Wallpaper atau Kertas Dinding.
Memang sy & hubby dah berangan kalo ader rumah nak pasang wallpaper.
Alhamudilillah tercapai hasrat kami untuk pasang wallpaper.

Entry ini bukanla disponsor oleh Lamex Wallcoverings yer.
Sy & hubby pada mulanya dah booked korean wallpaper kat Home Exhibition.
Dah pay deposit RM 200. So panggil diorg dtg dan wat measurement and kire budget utk 1 rumah la.
Cita2 mmg nak wat 1 rumah kalo bleh. Harga wallpaper untuk semua bilik, tangga & ruang tamu almost RM12k sekali dengan free installer.
Pengsan aku dgr rasa dengar RM12k. baiklah pegi bercuti ke honeymoon ke. pergi umrah ker.
Dah la nak pasang kena tunggu sebulan lepas confrim sebabnyer wallpaper tu kna order dr korea.
Ish...dasyat betul bunyinyer.. 

Sedih & terkilan dgn harga. Sy survey yg lain plak. 
Pergi kedai langsir area rumah and tanya ader wat servis wallpaper tak.
Ade katanya jenama LAMEX. 1 roll RM150-200 not including upah pasang.
kalo tak silap 5 roll pertama RM 350 utk upah pasang. RM 50 utk roll seterusnya.
Panggil lg org dtg ukur. Tolak ini dan itu, setelah mintak discount dapatla within our budget.
So, hubby setuju utk proceed. Tak sampai 2 weeks wallpaper siap pasang.

Uncle Installer

Sy beruntung sebab sy dapat installer wallpaper yg berpengalaman sebaya dgn umur sy. 28 tahun! So we called 'Uncle'. Sempat berkongsi pengalaman. Dia antara salah satu wallpaper installer yg terpilih untuk install wallpaper di Istana Negara yg baru. Bagi sy pengalaman yg sgt menarik!
Kerja mmg cekap la kan sbb dah 28 tahun buat kerja yg sama. Mmg ktaorg puas hati betul la.
Janji jam 9 pagi. Kol 8.00 pagi tercongok depan pagar. Yg aku 3 beranak terbongkang atas katil. haha!

Ruang jajahan yg dipasang LAMEX wallpaper :

1.Foyer area pintu masuk
2.guest room - feature wall jer
3.master bedroom - penuh 1 bilik
4.bilik humairah - - feature wall jer

sebab ader lebih setiap roll & corak & tidak boleh return semula.
dapatla utk touch up kat bilik wardrobe ckit.
and lebih guest room dapat wat kat dining hall.

Sedikit tips dari saya....

Kos pemasangan wallpaper akan lebih murah jika semua ruang menngunakan design yg sama.
Oleh kerana setiap ruang di rumah sy pilihan corak berlainan so kos lebih ckit. So byk la lebihan wallpaper sebabnyer kalo guna wallpaper design yg sama boleh pakai kat ruang lain. Jangan risau sebab bila ade lebih wallpaper, cepat2 mintak installer pasang kat ruang lain walaupun kita tak request utk ruang tersebut.
Disebabkan rumah ktaorg ni byk lampu putih, uncle installer cadangkan tukar ckit ke lampu kuning supaya nampak naik seri dgn wallpaper tu.

Ape beza wallpaper LAMEX ni dgn wallpaper korea yg byk di pasaran?

Kalo korg tgk dulu rancangan Casa Impian bersama Eric Leong. Wallpaper spronsored by LAMEX.
Yg bezanyer LAMEX dgn wallpaper korea ni saiz. Roll size berbeza. which is korean wallpaper besar ckit and maybe sebab tu mahal kot. and bagi sy korean wallpaper lebih banyak pilihan.

So pilihan terletak di tangan anda!

work in progress. uncle & assistant

Sy cerita ruang by ruang yer. nanti kalo rajin sy blog details setiap ruang.
sebab masih byk ruang yg blom complete.
1. Ruang foyer 
Pilihan kami is grey color. kan dah jadi umah kelabu asap. hehe.
corak berpinar-pinar. sebenarnya tidak berani menggunakan warna2 lain.
Marcel Collection

sebelum & selepas

2. Bilik Cik merah @ mama berangan nak bilik pink.
Sengaja tak pilih corak cartoon. tapi still bertema pink girlish. hehe.
Husband kata warna terlalu terang. tapi i like it!

Forte Collection


3. Ruang tangga
Yg ni agak kelakar tetiba ada batu-batuan plak dlm rumah. kelabu asap lg.
Tapi i suka juga yg ni.
Forte Collection


4. Master bedroom is full wallcovering.
Hanya feature wall jer berbunga. Ruang lain sumer corak jalur2.



5. Guest room kami memilih gaya elegent.
Wah elegent gitu. sebab parents so kita pilih ala-ala classic ko.
Warna keemasan.




6. Dining area.
Lebihan dari guest room wallpaper.
Walaupun pada mulanya lari dr tema. tapi okla sebab sama dgn warna dapur.

You Might Also Like

41 comments

  1. wow cantikyerrr.... sukalah u deko ur house...insyakallah if have my own house bolehlah tanya u yeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. tq. blehla ckit2. tak pandai sgt pun :)

      Delete
  2. Wah..cantik..design kat tangga tu paling bekenan..Nice

    ReplyDelete
  3. cantiknye.. dorang kira wallpaper ni per roll or per square feet?

    ReplyDelete
  4. wah! pandai mama merah pilih wallpaper utk bilik merah. mcm sweet jer nak buat bilik pengantin cik merah nanti ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah! azian tak sabar nak kawenkan anak tau! hehe

      Delete
  5. wallpaper ko cantik cantik le.. boleh buat tangkap-tangkap gambar berbackgroundkan wall paper ko.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. aah kekadang soh cik merah jd model :)

      Delete
  6. cantik sangat..............! Faeza, boleh jadi home deco consultant la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh rodi! dasyat bunyinyer tu. xderla rumah aku biasa jer.

      Delete
  7. cantiknya yg kat master bedroom tuuu! i jeles oke. haha

    ReplyDelete
  8. cantiknya bilik cik merah... pink... yang kat ruang tamu pun cantik..

    ReplyDelete
  9. faiza, mmg super cantik...bestnyer..klu sy rs mcm xnak kuar umah g mane2..hehe pnd faiza deco..giler admire kat decoration faiza..xsbr nak tngu next entry psl umah lg..hehe good job..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks zilla. faeza pun byk refer internet n magazine jer. xderla pandai sgt. simple jer deco deco nyer. hehe :)

      Delete
  10. wow santek! hehe kelasss gitew :o)

    ReplyDelete
  11. brape ek kos nya??nk tau gak sbb tgh sevey2 gak.hehe

    ReplyDelete
  12. Boleh saya dpt contct kedai lamex tu..sy tinggal area salak tinggi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ofis tengah bercelaru ni sebab pindah. kad pun entah kemana.
      Tapi ni no one of the staff. Kak Siti : 0193722436

      Delete
    2. Rumah kedai depan mcd baru tu. Sebelah kedai bunga.

      Delete
  13. Cantiknya...BTW, bole share ke kat mane awak beli dining table set tu?? berkenan la tgk kerusi nye..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy beli kat viva home. my latest entry sy ade share pasanl dining area.http://brideinmaking.blogspot.com/2013/01/home-progress-dining-area.html

      Delete
  14. Suka cermin besar camtu...ruang nmpk lbh luas..:)

    ReplyDelete
  15. Cantik....boleh bg add kdai wallpaper ni...tq

    ReplyDelete
  16. cantik...boleh bg add kedai wallpaper ni..tq

    ReplyDelete
  17. cantiknya..lepas baca blog faeza, akak teringin lak nak pasang wall paper..hheh..kat mana ye faeza beli wall paper ni. bole bagi address..
    faizahmohdrazali@gmail.com

    ReplyDelete
  18. hello..thanks for your sharing.. Macam mana dengan quality Lamex? bagus tak? thinking which 1 to choose between Lamex and Korea wall paper.. thanks ya

    ReplyDelete
  19. hello..thanks for your sharing.. Macam mana dengan quality Lamex? bagus tak? thinking which 1 to choose between Lamex and Korea wall paper.. thanks ya

    ReplyDelete
  20. hi,thanks for your sharing.May i know how 's the quality of Lamex? im also confussing in choosing korea wallpaper and Lamex. thanks ya

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe