Our Home Renovation

10:38:00 AM




Ade beberapa email masuk ke inbox sy bertanya tentang renovation rumah. Sy share kat sini la yer. Boleh ramai baca. Just share my experiences nak masuk rumah baru.

Jawapan 1
 Tentang hire contractor. 

Sy hire 2 contractor which is Renovation Contractor & Kitchen Cabinet Contractor

Renovation contractor utk plaster ceiling, 3 phase wiring, grille & minor renovation. Renovation Contractor ni pun boleh wat Table top & Kitchen Cabinet jgak. Tapi sy decide nak wat KC dgn Kitchen Cabinet Contractor yg mmg specialized on Kitchen Cabinet.

Jawapan 2
Which comes first?
Ape yg kita perlu buat dulu? ceiling? extend kitchen? etc.

My neighbor @ Kemn Azmaili pun ade share tentang Perkara Yang Perlu dilakukan sebelum masuk rumah baru. Boleh rujuk tips dari kemn ni sebabgai panduan.

Sy share juga pengalaman sy masuk rumah baru. Berbeza skit kerana sy tidak tinted cermin rumah.Oleh kerana sy tidak membuat ape2 tambahan or extend dapur, so x begitu rumit sgt. Kebanyakkan semua minor renovation. 

After confirm with Our Contractor...

#1. Minor renovation
Since sy tak wat minor renovation for kitchen. Just alihkan pintu toilet and musnahkan table top asal. So process ni tak lama sgt. cumanya bila dh pecah nak kena pasang marble smula yg ambil masa.


#2. Cornice & Plaster Ceiling
 Perkara pertama yg contractor buat adalah install Cornice & Plaster Ceiling. Tapi...walaupun hanya install cornice & plaster ceiling, rumah mcm serabut giler. Agaknya kalo renovate bagai mesti lg serabut kot!


#3. 3 phase Wiring
Sambil install cornice, contractor install wiring 3 phase. Since rumah kami 1 phase je wiring. so kami upgrade to 3 phase since dh plan nak install aircond. Almaklumlah zaman moden ni byk menggunakan tenaga electric. Especially kat dapur. Dengan oven, fridge, cooker hood. 

Tips : Better plan lebih awal. Pastikan dah plan semua yer. Nak letak fridge kat mana, oven, tv, aircond, suis lampu, kipas. Macam kes sy contractor yg bg idea. so ktaorg terima. cuma bila dh siap ade beberapa part tu lupa nak request. huhu. Penting sgt part ni tau! Kna plan properly...


#3.Lampu & Kipas
After settle perkara #1 & #2. Barulah contractor start install lampu, kipas & aircond. Korg kna ambil berat bila contractor install aircond. Pastikan wiring semua kemas. Sebab ade beberapa rumah yg contractor diorg ambil sambil lewa. Mmg la kat luar rumah kan? Tapi agak tidak senonoh cara diaorg install aircond tu.


**Sementara tu, sy dah panggil Contractor Kitchen Cabinet & Curtain Installer utk wat measurement. So senang la nti once semua dah settle diorg bleh masuk & install.

#4.Grille & Auto Gate
Grill adalah the last thing yg contractor install. Sebab grilel adalah penting utk keselamatan rumah. So better pilih yg terbaik. Lagipun nak pakai lama grille ni.

Alhamdulillah sy & hubby puas hati. Kami pilih wrought iron untk grille rumah.

Untuk maklumat contractor kami. Boleh refer Kontraktor Kami

* Tips...sebelum contractor pulangkan semua kunci rumah pd tuan rumah. Sy cadangkan korg wat spot check. Make sure tiada kesan cat or ape2 di lantai rumah. Tiada juga kesan cat di grill. Tiada sisa sisa renovation or sampah sarap di rumah anda. Semua tanggungjawab contractor. Make sure rumah dibersihkan walaupun tidakla dibasuh. Kalo habuk kesan renovation tu mmgla kan dah nama renovate rumah.

#5. Rod & Rails Curtain
Selesai semua oleh contractor. And contractor pun dh serahkan kunci rumah. Barula kami proceed perkara2 lain. Antaranya install curtains rod & rails. Since sy dh panggil installer utk wat measurement, after selesai dgn contractor, installer curtains rod & rails dtg and install. Since curtains tak siap lg, so hang curtains sementara dulu.


#6. Kitchen Cabinet/Wardrobe/TV Console
Next, turn Unity Kitchen plak.Install kitchen cabinet, wardrobe and tv console dalam masa 3 hari. 


#7 : Basuh Rumah
Selesai semua perkara yg melibatkan habuk habuk. Barula kami basuh rumah. Hire org utk basuh rumah. Kalo ikutkan hati tidak puas hati seperti basuh sendiri. Tapi nampakla jugak perubahan dari rumah yg berabuk bagai tu...

#8. Perabot
Time for furniture to come in. Welcome home new sofa, dining table, bedroom set!

#9. Curtains
Agak terbalik. patut curtains dulu masuk. Baru furniture kan. Tapi blehla...tak menjejaskan process nak masuk rumah baru pun.
#10. Wallpaper
Bila semua dh boleh dibawak bertenang, its wallpaper time!

Lepas semua dh agak lengkap...barula sy start mengemas & deco mendeko!
Hope dapat membantu. Kalo korg ade experience blehla share jgak yer!

Home Sweet Home!

You Might Also Like

10 comments

  1. faeza cost mhl x?y pon tgh plan nk renovate skit2..ade org suggest buat refinance so boleh renovate lbh..tp mcm rugi je..

    ReplyDelete
  2. waaah tips yang bagus ni..! terima kasih faeza, nanti kalau ada rumah baru aku boleh applykan.. :)

    ReplyDelete
  3. tq for tips...x sabo nk pindah rumah ni...hehe

    ReplyDelete
  4. Salam..boleh dapat contact no contractor.....
    saya mungkin nak buat renovation tuk rumah next month..tengah carik contractor

    email saya at adhila310@gmail.com..thank so much dik

    ReplyDelete
  5. salam, ok tak kontraktor tu buat rumah you..kalau ok blh tak fwd contact no dia ke bajukebal@gmail.com

    saya pun baru dpt kunci rumah baru..nk extend dapur

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..

    nama kita sama..hehe..saya pun nak buat reno rumah. boleh bagi contractor reno..KC saya nak amik UK.
    faizahmohdrazali@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Salam... saya baru pas reno rumah saya... area paya rumput melaka... rumah semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan... besar la gak.. banyak cermin plak tu :)
    Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit utk dry kitchen (agak luas), table top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring & door bell, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kualiti... dia cover area melaka seremban hingga ke kl... bley minta quotation for free n compare dgn kontraktor lain... manela tau bley save $$$ :)
    if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

    ReplyDelete
  8. Salam Ziarah sis...

    tq for the tips..wlupun dah pindah rumah..tp ada banyak lg yg perlu utk buat persiapan for 2nd hse..hehehe

    ReplyDelete

IG @littlepearlheart

Followers

Creative By Two

Subscribe