Unity Kitchen Design

11:04:00 AM

Blog umpama diary saya. umpama nota sy.
kekadang sy akan buka blog sendiri utk rujuk berberapa perkara.
Kat sini jugala tempat sy share ape yg sy belajar & bercerita pengalaman saya.
Tiada niat utk menunjuk nunjuk tau. Tapi utk berangan sesama bleh jgak kan? hehehe

Rentetan dari post KC By Unity Kitchen
Minggu ni adalah KC week. semua update tentang KC. so sila beri laluan...hehe
Quotation KC wardrobe mmg berlambak. murah ader mahal pun ade.
Wira kitchen, Unity Kitchen, Artak Kitchen plus quotation pergi exhibition lg.
After wat comparison pro & con, we decide to choose Unity Kitchen.
sebabnyer Unity dpt memenuhi ape yg kami nak.

UKD in the house
First visit to Unity Kitchen Showroom
Pada asalnyer, Unity Kitchen tak masuk pun dalam list. Tak pernah survey pun pasal Unity Kitchen ni. Selalu lalu time nak balik rumah parents kat Semenyih. time tu weekend hubby keje, saje ajak my parents jalan ke Saujana Impian Kajang and singgah lah showroom Unity Kitchen. Tapi time tu ramai customer so tak dapat nak entertain. Dia minta tinggalkan floor plan and dia akan email/call utk send drawing.

Balik rumah sajer google pasal Unity Kitchen ni. Oh rupanya famous gak Unity Kitchen ni. And banyak yg sy baca beri comments and feedback yg positive. Ohhh interesting!

Second visit to Unity Kitchen Showroom
3-4 hari sy tunggu mcm no progress. So sy & hubby aper lagi redah jer la showroom. Padahal tak buat appointment pun. Nak tak nak dia terpaksa la entertain ktaorg jgak. after make discusion and quotation, hubby request utk dtg rumah and wat the exact measurement. free of charge! ade setengah company charge kalo kita minta dtg ukur. kna bayar 30% deposit. Tapi Unity free!

1st Lawatan Tapak by Erny
Make appointment with Erny utk dtg wat measurement. Awal btul sampai. Bagusla tak der la kta tension tgu vendor  tak sampai2 dgn alasan jalan jammed or sesat bagai? Erny mmg professional. Kejap jer dia ukur. and dia akan send quotation tru email. so bersabarla yer. and keep follow up.

After dapat quotation from Unity and wat comparison with others quotation. Unity memenuhi citarasa kami and boleh customize ikut design kita compare dgn yg lain.

2nd Lawatan Tapak by Erny
Bila dah confirmed. Erny dtg ke rumah utk wat the exact measurement. So time ni la nak nego harga lagi. FOC pun bleh request. hehehe. Dah confirm pay 30% deposit. 70% 1st day of installation.

Time ktaorg confirm tu a few weeks before puasa. Ingatkan nak install on Ramadhan. tapi jadual diaorg mmg pack. so install after raya. 2 months after confirmed. Okla utk kami yg tak rushing.

Email is the best medium of communication between us and Unity. sekali tu jer ktaorg pergi showroom. urusan kemudian tru email jer. bagus nyer sebab ape yg kita complaint and feedback dari diorg kta bleh keep track and kalo aper2 masalah ader bukti yg kukuh.

Good customer service. Bila ktaorg complaint salah hantar quotation. diorg akan cepat2 betulkan. Especially bab2 yg melibatkan jumlah wang yg byk. mana boleh salah. Mesti tepat walaupun 10sen.

3 days of Installation
3 hari staff Unity berkampung kat rumah ktaorg. Utk install KC, wardrobe and TV Console. Ingatkan nak cuti tgk dioarg wat keje. Tapi, ktaorg just dtg time lunch & balik keje tgk diaorg wat keje. So far, puas hati dgn workmanship. cuma ader beberapa minor2 yg minta diaorg betulkan ckit. Datang pun tepat pada masanya. Sampaikan dioarg terpaksa menunggu ktaorg sampai utk buka rumah.

Bagus sebab diorg tak tinggalkan rumah dlm keadaan bersepah. diorg akan kemas sapu semua sisa2 yg tertinggal. cuma berhabuk ckitla. nasib belum panggil org cuci rumah lg.

Granite installation

a week after install KC barula installer table top dtg pasang Granite. sy ingatkan diorg pasang skali. rupanya ade pakar khas utk install table top sahaja.

Kononye berangan ingatkan bila dah pasang boleh terus memasak. haha. kena tgu pasang table top + plumbing utk sink lg baru leh masak memasak dgnjayanya.

Contact Person 


Unity Kitchen Design, 39-A, Jln prima Saujana 1/1A,
Tmn Prima Saujana, Kajang
No.tel: 03-8737 3708
HP : 0128052008 (Erny) ~ rasanya kalo nak call dia utk dtg rumah ukur terus pun boleh.

Alhamdulillah...semuanya berjalan dgn baik walaupun ader juga halangan. Biasalah tak semua sempurna. Itu semuanya kuasa Allah. Banyak benda baru yg sy belajar. Kita yg merancang. Allah tentukan.

You Might Also Like

1 comments

  1. Hehe kami stàrt confirm beli rumahritu mmg duk layan lowyat forum je. Dlm tu la kitorg decide nk ngan UK sbb dlm tu sume ckp bagus n erny tu bagus wat keje. Hehe mmg tutup mata la kat kc lain :p tp kami lambat lagi :)

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe