Humairah & Jaundice

2:14:00 PM

Salam....

Semalam nurse dtg rumah. Timbang berat Humairah pada hari ke-20 naik 3.2kg
Risau jgak hari ke-10 berat si kecik turun ke 2.6 kg dari 2.99kg berat waktu lahir.
Tapi nurse kata standardla sebab baby byk buang air kecik + besar...

Actually, Humairah kna suspek jaundice since hari ke-2 lg. So, kpd ibu2 yang berdarah O+ mcm sy, hati2 ye sbb maybe baby akan senang kna jaundice.

Day 2 : Nurse KK dtg rumah check baby + ibu.

Day 3 : Amik darah baby kat KK Beranang. bacaan jaundice 9.2. Humairah nangis kejap je time nurse cucuk amik darah. pastu bleh plak tdo balik dgn nyenyak.

Day 5 : Repeat amik darah kat Klinik Kajang. bacaan 12.7 Doctor soh repeat next day kat Emergency Hospital Kajang.

Day 6 : Repeat amik darah kat Hospital Kajang. bacaan 19.8. sgt tinggi! kalo cecah bacaan 20++ maybe baby akan kna tukar darah. doc kata kna masuk wad. Ya Allah...terus sebak nak mengalir air mata sbb sy tau mesti kesian tgk baby kna jemur bwh lampu.

Bila nurse + doc amik je humairah. sy dah tak sedap hati. pastu bila dgr humairah nangis non stop sy lg tak bleh nak tahan. nangis teresak2 kat situ. hubbyla kekuatan sy time tu. sy cuba utk kuatkan semangat utk baby humairah. tapi sy tak bleh berhenti mengalirkan air mata bila tgk humairah non stop crying kat bawah lampu dgn mata ditutup. Ya Allah kesian sgt. tapi...mcm kata hubby mungkin ini yg terbaik utk humairah.

sy gagah BF humairah. sbb doc kata BF adalah satu2nye cara yg bleh turunkan bacaan jaundice.

Tghari doc amik darah lg. bacaan turun ke 12.3. doc sendiri pun heran camana bleh bacaan bleh turun mendadak. maybe bacaan kat kecemasan tak accurate.

Petang amik darah lg. and bacaan turun ke 11.3 plak. so bacaan kat kecemasan tak accurate kot! tetiba rasa nak marah camana plak bleh silap bacaan. rasa sgt tak puas hati. tp pikir maybe ini dugaan...

So 1 malam sy & humairah kna tdo wad. berharap esok dh bleh discharge. then malam tu bacaan turun ke 9.2. so baby dah tak dok bwh lampu. Alhamdulillah syukur sgt.

Day 7 : Doc amik darah lg. and dh turun ke 8.0. so doc kata bleh balik yer arini puan! Alhamdulillah....

Day 13 : Repeat amik darah kat KK. bacaan turun 4.0...so doc kata discharge from jaundice.

Even 1 hari 1 malam je sy admit wad. sy rasa lama sgt. kesian sgt tgk ibu2 lain yg dh lama kat situ. mcm2 masalah baby kat situ. and every second pasti dengar tangisan bayi. sy kagum dgn ketabahan mereka. dalam hati sy...mendoakan mereka akan tabah dgn dugaan Allah. skrg kta susah, insyallah nti mereka senangkan kta plak di kemudian hari.


You Might Also Like

7 comments

  1. syukur alhamdulillah baby humairah dah boleh keluar :)...strong girl.

    ReplyDelete
  2. Baby i pun kena jaundice gak and i pun darah O+. Memang sedih bila tgk baby sakit. Bagi i cukupla 4 hari 5 malam baby warded..serik giler..

    ReplyDelete
  3. jaga diri bebaik laling..kim salam humairah yer hehehe moga humairah cepat sembuh

    ReplyDelete
  4. kesiannye humairah,hopefully baby humairah makin sihat lepas ni ye..aku pn darah O,huhu..takut lak..so,camane ko pnye application tu?

    ReplyDelete
  5. oh, cian baby humairah..sabar yer ,mama..

    doakan moga cepat sembuh dan baby humairah boleh senyum2 dah nanti..

    ReplyDelete
  6. cian lah dier. Kalau I pun I rasa I buat drama Bollywood kot kat hospital :p
    Humairah & mommy very strong. I'm so proud of you mama!

    ReplyDelete
  7. memang betul!!kesian sangat..same goes to Anya..haishh mintak2 semua anak2 kita sihat lepas ni

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe