Saat dan ketika itu...

12:50:00 PM


Salam kawan2...

Humairah tgh sleep ala2 manje gitu. so cute!
Patutnye mama Humairah pun sleep sekali.

byk nak story mory, tp cam blur je rasanya....huhu

Ingat tak entry 39w ~ waktu semakin hampir?
Itu entry sy beberapa jam b4 ke hospital.
sempat lg post entry kat office. hehee

21st Nov 2010

tanda-tanda bersalin : lendir + darah dh kuar. tapi tak de rasa sakit lg.
no contraction. masih relax2 lg berjalan sana sini. bleh jln2 kat shopping mall.

22nd Nov 2010

8.00 am : masih lg drive ke ofis. hubby pun pg keje mcm biasa. sempat discuss2 dgn hubby if anything happen kat ofis nti.

9.30 am : citer2 dgn ofismate dah ade tanda tp tak rasa sakit. then my ofismate pun citer dia mcm tu jgak dulu b4 bersalin. time dia pg hospital dh 3cm. ofismate ckp sy bleh lg relax2 kat ofis. and terus dia suruh call KK Nilai tanya. nurse terus suruh refer hospital segera sbb dh ade tanda. siap kna marah lg sbb ape tak pg hospital lg....huhu.

10.00 am : call hubby ckp nurse soh refer hospital. and hubby terus balik rumah. then tepon my mom bgtau dah nk pg hospital.

11.00 am : gerak to hukm. hubby sempat tanya nak mkn ape2 tak? oooh sy ckp tak nak. tetiba risau + takut mula meremang bulu roma. rugi ok sebenarnya! patut request je nak mkn ape2. hehe

12.30 pm : terus ke O&G hukm. nasib dh ade rekod kat hukm. so lebih senang + cepat. kna amik urine test. and baring kat katil utk dgr dengutan jantung baby. about half an hour, doctor dtg and ckp dia nak check bukaan. doc kata "dah 3cm and masuk wad yer"...then kuar terus ckp dgn hubby....sakit and nak nangis!

3.00 pm : sy ditolak dgn wheelchair ke wad bersalin level 2. segan plak naik kerusi roda. sbb sy masih lg bleh berjalan cam biasa. and ini adalah wat kali pertama sy admit wad ok! hubby siap kata inilah dia org yg tak pernah masuk wad. mcm2 ragam sy ni! nurse dtg check itu ini and kna salin baju purple.




5.00 pm : doc dtg checkup ckp anak pertama ni slalunye bukaan lambat. maybe akan bersalin pagi or tghari keesokan harinya. so lama lagi....hubby nak balik rumah dulu. huhu...sedih sbb berpisah dgn hubby.

6.00 pm : doc akan check bukaan every 4 hour. bukaan still 3cm lg. dia kata dh 4cm baru akan tolak labour room...

7.00 pm : after solat maghrib baru still rasa contraction ckit2. tak kerap sgt...tp sakit!dah tak bleh dok diam. sy berjalan-jalan pusing2 satu wad. hope bukaan akan lebih cepat. kol 11pm akan check bukaan lg. kalo still d same, esok pg baru dia akan check lg.

12.00 pm : doc check bukaan dh 4 cm. ok akan tolak ke labour room. disebabkan air ketuban tak pecah lg. doc yg pecahkan air ketuban. sakit!!!!!!

terus call hubby ckp dh nak masuk labour room. kebetulan hubby on d way nak antar bubur mcd. tak sempat nak mkn bubur mcd! huhu

1.00 am : contraction dh makin kerap! ooohh sakit sgt. rasa nak menjerit pun ade. rasa x leh dok diam sbb rasa contraction yg sgt kerap. mujur hubby smpai cepat!

sy ditolak dgn wheelchair ke labour room. and nurse masukkan ubat utk buang air besar. then pasang alat2 utk monitor jantung baby.

tak tahulah sekuat mana sy genggam tgn hubby utk menahan sakit. hanya tuhan saje yg tahu! nurse sempat jgak inject ubat tahan sakit, tp mcm tak function lgsung pun! cuma wat sy rasa mamai2 je...

sepanjang dlm labour room tu nurse dtg 2-3 utk seluk check bukaan. sampaikan sy tanya nurse, "brape kali lg nak seluk?" huhu

3.00 am ++ : bermulala adengan push. sy agak tidak kuat time tu sbb sy lapar sgt which is rasa mcm tak de tenaga and ubat tahan sakit tu wat sy mamai2 lg. take time jgak utk push baby. kata2 nurse jgn bg baby lemas yg membuatkan sy cari jgak tenaga utk push. waktu tu sy terpikir jgak kalo sy akan kna Caesar.

3.21 am : Alhamdulillah...sy selamat melahirkan baby girl. Nurse terus angkat baby atas sy and suruh pastikan jantina baby. mula2 sy ingatkan boy, nurse tu kata cuba tgk btul2...oooo it's a girl! and baby humairah tak nangis and after kna cuci baby baru start nangis.
tak tahu la nak gambarkan perasaan ketika itu. rasa tenang bila tgk muka baby humairah kat sebelah sy. bulat je mata melihat dunia...and terharu sgt bila 1st time sy dpt BF baby humairah di pangkuan sy.

Thank You Allah....
mmg pengalaman yg tak dapat sy & hubby lupakan smpi hari ni.
masih lg terngiang2 di fikiran...
thanks hubby always be with me all the time....love u...

You Might Also Like

13 comments

  1. wahh..sonoknye bca entry pngalaman org brsalin...!!

    ReplyDelete
  2. Ya Allah what a sweet moments ryte..
    memang takkan lupa,.. sakit tapi puas sangat bila dapat tengok muka bb kita dah selamat lahir.. teehee~

    selamat berpantang ye..

    ReplyDelete
  3. terharunya..dan berdebar jugak..:)

    ReplyDelete
  4. Wahh...congrats yep!!sebaya dan sebulan la ank kita yer

    **hepi kan jadi mumy**

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah..semuanya berjalan lancar.....selamat berpantang dear

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah mcm nak sma jer pgalaman kita.. :)

    ReplyDelete
  7. huh...berdebar2 baca entry nih gan en. hubby...hehe...saya tinggal tgu hari jek nih...n it's my first time too...so...harap2 Allah mudahkan

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah dear, dah selesai semuanya kan. baby Humairah pun cute...geram tgk.

    semoga awk & hubby menjadi parents yg baik yer....sayang awak :)

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah!!syukur....my turn plak lepas nih.....harapnya semoga semua dipermudahkan Allah...amin...

    Congrats again for your baby girl!=)

    ReplyDelete
  10. wah..bila bace ade rase cemas, takut dan happy....tahniah ya...

    ReplyDelete
  11. saya jadi tersentuh plak baca part paling bwh tu.. ciptaan tuhann kan?

    ReplyDelete
  12. Salam..
    sy pon bakal melaluinya x lama lg..debar je rasa..dah 38wks 4dys tp xde air tanda lg..cuma nk tnya..kalau dh kluar darah sikit..still kena solat eh?

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe