Yes BF! No Pacifier!

3:08:00 PM

Hallooooooo!

Jom say YES to BF!
jom ramai2 kta support BF! yeah!

Ape yg penting sy kna always think positive!
even mula2 frust jgak sbb rasa mcm susu tak byk.
tapi...sy gagahkan jgak utk BF humairah.
Thanks pd kwn2 yg byk support soh sy fully BF baby.
and say NO to susu formula!

Kdg2 tension jgak bila ade org sekeliling sy yg ckp susu sy tak byk.
and tak cukup for bb humairah. siap ade yg suggest soh campur susu formula lg!
huhu...sedih sgt. siap mimpi2 ade org bg humairah susu formula.

Kwn2 yg fully BF wat sy kuatkan semangat jgak utk BF humairah.
and sy byk jgak baca sumber2 di internet pasal BF which is sgt membantu sy.
and thanks to hubby hadiahkan sy breastpump. love u!
so pada mommy-to-be...plz be prepare ye! anda pasti bleh!

and persoalannya...
sy risau utk tinggalkan bb humairah bila dah start keje nti.
sbb once sy pump just 2oz je! and sometimes less than 2oz!
plz help me!

Allah have mentioned dlm surah Al-Baqarah : 233

Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Apabila keduanya ingin memberhentikannya (sebelum dua tahun) dengan kerelaan keduanya dan melalui perbincangan, maka tidak ada dosa atas keduanya.


Ya Allah! berilahku kekuatan utk terus menyusukan anakku....


and sy cuba utk say NO to pacifier!
plz plz dont encourage me utk sumbat pacifier for humairah!
sy & adik beradik membesar without pacifier!
and tak salahkan if i say NO to pacifier!

I know what's best for bb humairah!

You Might Also Like

8 comments

  1. Try mkn lobak putih @ susu alpha lipid. Alhamdulillah sy hari ke 3 dada mbengkak penuh ngan susu tp sy xdpt bg direct kat bb sy sbb dia xsuka. Tpaksa pam dulu baru bg dia minum. Sedey sgt2. Skang pon paksa dia hisap direct gak sampai nangis merah muka. Kesian tp tpaksa. Awk try la ye. Gud luck :)

    ReplyDelete
  2. Salam sis..If risau x cukup susu, 2 minggu b4 g kerja, wat stok susu siap2.Simpan di peti sejuk, bhgn freezer(2 pintu tahan 3 bulan, sepintu tahan 2 minggu).Bila nk bg pd bb, rendam dlm air suam.InshaALLAH, semakin kerap bb myusu, air akan makin byk nnt.If bb x myusu, pam jek kuar kn susu.Sbb if susu x dikeluarkan, inhibitor akn dikeluarkan agar susu tidak dikeluarkan.Lama-lama susu kering.Harap mbantu ye sis..

    ReplyDelete
  3. Don't worry when you balik kerja nanti sure ada susu nak pump @ work. For now, I suggest you pump every morning coz time tuh mmg tgh byk susu. Tapi masa I tgh pantang I suka pump mlm so that besok pagi tak bengkak. It's up to you. Also when you kat kerja, you tak dpt susukan Humairah so for sure you ada byk susu and warning kalau dah mula bengkak cepat2 pump, nanti satu office nampak peta dunia u. huhu..
    I'm so proud of you mama. Keep up the wonderful job you're doing and YES say NO to pacifier. I pun dibesarkan tanpa pacifier tapi utk Maya I ada cuba bkn sbb nak tapi org suggest so I letak jer tapi Maya ludah balik and that was it. Maya mcm mommy dier, tak suka pacifier. weeee...
    Kisses to baby Humairah~
    p.s. skejap jer lagi habis pantang & I pun suka mkn sup ayam gak masa pantang :))

    ReplyDelete
  4. salam perkenalan,

    saya dulu pun pernah alami masalah yang sama..tp just to share la kan..memang awal2 susu kurang coz susu ibu akan produce ikut demand baby. memandangkan perut baby pun still kecil, that's y susu kita pun sket tp keep on pumping and kosongkan breast..tu yang paling penting n No 1 rules! makin kerap kita kosongkan breast akan bagi signal otak untuk produce more susu. Insyaallah, bile dh masuk keje nanti susu yang akan di produce akan bertambah.

    All the best k.

    ReplyDelete
  5. fatrina : chayok BF aafia. Insyallah Allah akan permudahkan kalo niat kta betul2 nak BF baby. All d best to u too!

    Nur Iman : thanks for ur advice. really appreciate it! Insyallah will try my best to BF humairah.

    ReplyDelete
  6. farah : thanks farah!tgk u BF maya wat i kuatkan semangat utk BF humairah jgak.pasal pacifier tu pun org yg suggestkan jgak. kalo bleh tak nak bg humairah pacifier!

    i love sup ayam too! hee...
    kiss and hug for maya yg tembam!

    ReplyDelete
  7. Siti : ooo mcm tu yer...Insyallah i will try it! thanks yerr

    ReplyDelete
  8. tp baby bile pakai pacifier nmpk comel je kan?

    ReplyDelete

IG @littlepearlheart

Followers

Creative By Two

Subscribe