Shopping @ Ho Chi Mint City

11:02:00 AM

Entry ni agak basi gak la sebab dah sebulan berlalu.
Apepun nak share jgakla.

Actually sy and hubby plan utk ke Saigon @ Ho Chi Mint City since last year.
Sebabnyer hubby tak nak repeat pegi Bandung.Makanyer hubby bawak sy ke Tin Tin City.
Ketahuilah wahi hubbyku....time preggy dulu, mama 3 kali asyik mimpi pergi bandung je. huhu.
Bila kta nak shopping ke sana lagi??

Ktaorg main redah je ke Saigon ni. Sy byk refer kat blog2 je. baca pengalaman mereka yg dah sampai ke sana.
Pada asalnyer plan to celebrate our anniversary on 26 Feb.
Tp disebabkan byk perkara lain. so ktaorg terpaksa pergi awal februari.

Percaya atau tidak. kami mmg semata-mata shopping je ke sana.Tak pergi jalan2 pun.

Kami stay kat Kingston Hotel. book from www.agoda.com.
3 minute walking to famous tempat shopping yang famous Ben Thant Market.
Rate 98 per-night with free brakfast. hotel tu walaupun kecik tapi bilik sgt selesa.
Cumanyer breakfast tak best sgtla.


Kesian humairah, pagi2 dah kna kejut bangun sebab nak naik flight kol 9. 
 Alhamdulillah humairah dalam flight tido je.

Airport sgt ramai dgn manusia. Kami main redah je amik teksi kat luar departure hall. rate tak sampai RM 20ke hotel.Yang penting korg kna sediakan alamat hotel and tempat2 yg korg nak pegi. sebab diorg sgt expert pasal nama jalan kat situ. and kebanyakkan driver taxi cant speak english. susah gak la nak berkomunikasi dgn diaorg. Jgn lupa dapatkan Map sebab senang korg nak jalan2. Kat hotel pun ader..

Welcome to Tin Tin City
Vinasun Taxi. Rate taxi ikut meter...kalo taxi MPV start from 11000 DONG. Kalo taxi biasa start from 10000 DONG
3 minutes walking to Bent Thant Market. RM98 per-night from Agoda.com

Kalo pegi Jakarta/Bandung pening dengan jalan2 yg macet bangat. Tapi HCMC byk giler motor. Bleh kata main transport diaorg adalah motor. Susah gak nak melintas jalan. Tapi korg kna berani. Jgn takut2 and jgn berlari. Melintas dengan penuh keyakinan. Kalo takut nak tgu jalan kosong. memang tak melintas la kta. Diaorg tak peduli sgt pun org yg melintas jalan ni.

Negara yang byk motor.
Sampai2 lepas rehat jap terus g shopping. hahaha. tak sabar sabar kan. Terus jalan kaki ke Ben Thant Market. Mmg dah nampak dari hotel. Cerita shopping mmg tak ingat dunia. Itupun nasib baik cik merah dah ngamuk2 lapar. Kalo tak lg tak ingat dunia shopping sakan.Seriously kalo korg minat cotton berkaki hanya RM30 sepasang. Cotton with good quality and senang gosok pun hanya RM30-RM35 je!

Shopping cotton. rate cotton berkaki hanya RM 30-RM35. Quality cotton tak mudah kedut pun RM 30-35 je.
Ben Thant Market
Tailor near Ben Thant Market

Dah beli.tanya kat autie tu boleh ke nak tempat baju. auntie tu siap bawak kami ke tailor near Ben Thant Market. Katanya nak tempah 10 pasang pun boleh. and boleh juga kalo nak hantar terus ke hotel. dapatla sy menempah 2 pasang. Jahitan sgt kemas!

Tempah baju kurung or suit. 1 hari siap. USD15. tempah 10 pasang pun boleh. jahitan sgt cantek & kemas. puas hati
Citi Sports. 5 minutes from our Hotel.
Citi Sports

Kalo ke bandung, hari-hari kami repeat ke Pasar Baru. Kali ni kami repeat ke Ben Thant City plak. hahaha!
Thanks to hubby yg memahami isterinye suka shopping kain.

Depan Ben Thant Market

Kami ke Hjh Basiroh katanya tempat menjual telekong yg famous amos dikalangan org malaysia. kualiti kain telekung agak tebal nak dibandingkan dengan indonesia.

Hjh. Basiroh...shopping telekung with good quality dan tebal.

telekungs...

Kemuadian kami jalan boutique utk beli baju ready made. Kat butik kebanyakkan mereka guna US Dollar. so kalo suka baju ready made sediakan US Dollar byk2 yer.

Butik saigon Mai...ready made baju kurung & etc

My favorite boutique...Hong Anh Collections. Ready made baju kat sini cantek2.
Hasil borongan...

Ben Thant Night Market ni agak mahal especially kta pelancong. Kalo korg boleh bandingkan dengan harga dalam Ben Thant Market mmg beza sgt. especially kalo compare dgn yg Fixed Price bertanda kuning. So korg kna berhati2 sebab beza harga byk sgt.

Ben Thant Night Market.
Beg sulam bunga cantik. RM 10 pun dah leh dapat.

You Might Also Like

4 comments

  1. yeay! akhirnya mama merah cite psl ho chi min. bestnye cik merah teman mama shopping yer. faeza pg weekday or weekend?

    ReplyDelete
  2. http://mamaaleen.blogspot.com/2012/03/contest-my-feveret-food.html
    cik merah.. jom join contest.. tq

    ReplyDelete
  3. http://mamaaleen.blogspot.com/2012/03/contest-my-feveret-food.html
    cik merah.. jom join contest.. tq

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe