Potty Training Cik Merah Part #1

10:36:00 AM

Ini adalah kisah mama yg lewat wat potty training.
Humairah lg 2 bulan je nak masuk 3 tahun.
Mama baru terhegeh-hegeh nak wat potty training.

Sy mula potty training last week.
Plan asal nak amik kesempatan cuti hari Malaysia 3 hari nak potty training si anak.
Potty training ni tanpa hubby. Hubby dah fly to Jeddah for 1 month.
Sebab ape pilih time suami xde rumah. Sebabnya sy mmg pantang ade suami kat umah.
Ade je destinasi nak merayau sana sini.
And suami plak tak reti dok rumah diam2. asyik nak berjalan jer.
Makanya kalo suami takde aktiviti agak terbatas.
Sy dok la rumah mak wat potty training cik merah.

1st day cuti : Training dibatalkan sebab sbb mak ajak balik kampung ade org kahwin.

2nd day cuti : Dapat buat half day jer. Tengahari dapat panggilan mak cik sebelah suami meninggal dunia. Alfatihah utk arwah Mak Itie. Semoga arwah ditempatkan dikalangan org yg beriman.

3rd day : Alhamdulillah. Dapat buat full day. Dari pagi smpi nak tido. Tapi bila tido pakaikan pampers. Mamanyer malas nak kejut kan anak.

4rd day : Mintak tlg mak sambung plak since sy dh start keje.

Alhamdulillah selama 4 hari training, Humairah dah mula faham.
Terkincit sekali. Biasalah bila terkincit baru cakap "Mama, nak kenc....".
Tgk2 dh basah. Lepas tu dh ok.

Hari pertama & kedua jer bwk 15-30 minit sekali. Walaupun humairah tak nak buang air tp sy bwk jgak ke toilet. Kekadang tu sy tanggalkan jer seluar suruh humairah sendiri ke toilet.

Masuk hari ke 3-4 humairah dh mula faham. Sy akan tanya jer. Bila humairah sendiri rasa nak buang air. Dia akan terus bukak seluar dan pergi sendiri toilet.

Alhamdulillah. 4 hari training menunjukkan humairah dh mula faham. Mungkin humairah dh besar so proses potty training agak mudah.

Walaubagaimanapun ade masalah bila nk buang air besar. Next entry sy story yer n share cerita potty training di taska.

You Might Also Like

8 comments

  1. wah.. cik merah dah start potty training la.. anak sy lom start lg.. dah lama planning nak start tp x start2 jugak.. padahal dah start ajar si kakak tu cakap dah.. sampai tiap kali nak kencin suh dia bagitau.. dan tiap kali tu jugak dia akan bgtau 'ibu, ayah.. kakak nak kencing".. lg 6 minggu jer lg nak masuk 3 thn ni.. gud luck ye mama & cik merah!!

    ReplyDelete
  2. Faeza,kitorg plak terbalik..2th lebih Adam dh buang air besar di toilet..3 thn baru totally diaperless..
    hehehe..

    ReplyDelete
  3. sama auni kak.. cpt faham.. :) hehhee...
    ros xbuat full lg, mcm kak ckp la ada asben asyik bjalan jer.. :P

    ReplyDelete
  4. nampaknye x jauh beza pun ur experience ngan my experience potty train nazhan. Feeuhh! Memang menguji kesabaran. I start potty train die masa time pantang kat rumah my parents. Nak adjust tu almost 2 weeks gak la. Now die pampers bila tido (siang/malam) and travelling (sebab takut xleh thn!)

    ReplyDelete
  5. potty training are always hardest.. time farissa dulu nasib baik my mom nak trainkan.. kih kih

    ReplyDelete
  6. whoa dah start potty train. aku tunggu next month la. hehe.

    ReplyDelete
  7. Boleh lah belikan seluar dalam yang comel atau apa2 hadiah yg sesuai sebagai ganjaran kepada anak lepas dah pandai buang air sendiri. Just my 2 cents thought.

    ReplyDelete
  8. salam kenal

    tak sabar nak tunggu entri potty train poo poo pula
    sy dlu masa tgh prgnant anak kedua, anak pertama selalu la buka2 pampers..tu signal n masa utk potty training kan? tapi sy x larat pula
    sekarang dh dapat adik , si kakak ni jd manja pula seluar pun sy kena buka..mcm mana ye nk latih semula..walhal sy wahm je

    ReplyDelete

IG @littlepearlheart

Followers

Creative By Two

Subscribe