Weekend ke Kuala Selangor

11:18:00 AM

Happy Monday.

Ramainya amik cuti panjang...best best!
Ke mana weekend korg??
Weekend sy agak boring without Big kekasih hati.
Melayan kerenah little kekasih hati jer la kat rumah.
Ceritera ke KK masih belum ade mood nak update.

Pepagi ahad lagi mak dah kejut katanya nak ikut tak ke Kuala Selangor?
Mula2 tu cam malas jer, rasanya memang nak bangun lambat jer.
Tapi bila fikir balik, bosan dok rumah. Lagipun kekasih hati tak de.
Lepas solat subuh siap2 n angkut cik merah ikut mak ayah ke Kuala Selangor.

Cik merah sibuk tanya kita nak pegi mana?
Sy cakap nak jumpa "fisherman". Sekali tak jumpa pun fisherman.
Sampai ke sudah dia tanya...huhu.


Tujuan asal ke Kuala Selangor, mak nak beli hasil nelayan di Pasar Pasir Penambang.
Mak & ayah selalu jer pergi ke sini 2-3 bulan sekali.
Meriah betul hasil nelayan kat sana.
Kalau hubby ade sure dia borong udang & sotong yg bosau bosau tu.
Mmg fresh. Harga agak murah compare kalo pg pasar biasa.
Sedapnya kalo dapat barbeque kan....Cik merah pun sibuk excited tgk fish.

Camana la Ikan Bakar Sekinchan tu boleh jual mahal.
Rasa tertipu jer makan kat Ikan Bakar Sekinchan tu. Cukupla sekali....

Setiap kali beli, korg boleh request letak ais dalam plastik utk tahan lama.
Mak siap bawak tong putih utk letak barang2 yg dibeli.

Sy tak beli ape2 pun. sebab hubby pun tak der. Malas nak masak.
Makan mak masak jer la. hehe. nampak sgt malas kan....




Sementara tunggu mak pusing2 tgk ikan.
Sy n cik merah makan jagung rebus yg dibeli di gerai depan pasar.
Jagung kampung....sedap jugak rasanya. Lapar...sbb belum sarapan lagi.

Lepas tu kami makan di Restoran Warong Soto.
Kata mak soto sini glamour. Terletak mmg dekat tepi jalan main road.
Kami makan soto & pecal.
Sotonya nampak biasa...tapi kuahnya sedap. Sampai terlupa nak order yg ade bergedil.
Eh mcm2 jenis soto ade. Tapi sebab lapar sgt, order soto biasa jer.
Mak kata pecal pun sedap. sy tak sempat rasa sebab mak & ayah makan licin.

 
 Pecal mmmg kegemaran ayah....

 Soto .....mmg my favorite!

 Lepas tu mak ajak singgah beli ikan masin & ikan bilis plak...layankan je mak. Nanti yg nak makan kami jgak...

Tak habis lepas tu, mak ajak pg beli kerepek plak.
Tapi tak banyak plak pilihan kerepek kat situ. Kerepek pisang pun tak der.
Kami hanya beli kerepek ubi jer sbb dh dtg kan.

On d way nak beli kerepek, jumpa Pasar Nelayan Sg. Yu
Berhenti plak nak tgk kalo ade hasil nelayan yg berkenan.
Mak kata cantik2 jgak hasilnya. Fresh namapak.
Sementara tu cik merah dapatla pg tgk boat fisherman kat belakang pasar tu.
Masuk kereta, cik merah cerita ade boat & fisherman. Alhamdulillah dapat anak aku jumpa fisherman.


Sebelum pulang melalui Highway LATAR.
Singgah plak beli bantal kekabu. Kebetulan teringat mak mertua pernah request.
Ade set tilam baby jgak RM65 - 1 set.
Tapi sebab dah ade so tak beria nak beli. Beli bantal biasa RM 20 sebiji.
Kekabu sahaja 1 KG- RM18




 Cik Merah pow mama banatal hello kitty RM 10


 Sebelum pulang...kami pekena Cendol Bakar.
1st time rasa cendol bakar ni. Padahal kat Dengkil ade jer.
Tapi lempeng pisang kat sini lebih menggoda dari cendol bakar.

Ramai jgak org berhenti kat sini.
Ade cendol bakar drive thru lagi.
Tapi yg menariknya macam2 ade kat sini.
Nasi ayam, Nasi Kerabu, Chicken Chop, Coconut Shake, ABC, Durian Crepe, Chicken Wing.
So kalo rasa x makan cendol, boleh makan yg lain.
Meriah la! Tapi paling favorite is Lempeng Pisang Panas RM 2 only!
Sy siap tapau. Humairah mula2 tak nak. Lepas tu dia plak yg syok makan mama punyer!





 Lempeng Pisang panas RM 2


 Cendol Bakar

 Bukan makan pun...main masak2 plak.

On d way back hujan selebat lebatnya.
Cik merah akhirnya tertido bersama bantal hello kitty yg baru.
Sampai ke rumah tak sedar....
Perjalanan pendek yg sgt memenatkan. Tapi puas hati sebab dapat makan Lempeng Pisang.
Alhamdulillah.


You Might Also Like

5 comments

  1. Saya selalu lalu sana kalau balik kampung tapi tak pernah singgah kat cendol bakar ru, ramai sangat orangnya bila petang

    ReplyDelete
  2. waaah seronok cik merah pi jalan jalan. best jugak kuala selangor. dapat ikan sotong fresh buat masak/bakar, pedepow! aku setuju, sekinchan ikan bakar tu aku makan sekali je. lepas tu tak dah. sebab mahal gila and tak berbaloi. kat area jalan reko ni dah tutup tak bukak bukak.

    ReplyDelete
  3. Bestnya g k.selangor sbb dpt mkn byk bnda..haha

    ReplyDelete
  4. bestnya tgk udang besar2.. tak penah pun sampai sini

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe