Potty Training Cik Merah Part #3

10:27:00 AM

Eh! Tak abis cerita potty training si kakak to be ni...
Dah masuk part #3.

Refer entry
Potty Training Part #1
Potty Training Part #2

Actually tak susah pun nak train cik merah ni. Dalam masa 3-4 hari dia dah paham.
Alhamdulillah Allah berikan kesabaran walaupun kekadang tu mama cik merah ni malas.

Last entry sy ada share betapa susahnya nak pujuk cik merah poo poo kat toilet.
Kami siap beli potty seat utk letak di toilet bowl & my office mates pun bagi pinjam jgak.
Tapi dia nak jgak poo poo dalam pampers.

.
 Basic potty ni officemates bagi pinjam. Rasanya harganya tak mahal.
Kalo cari di kedai plastik harganya dalam RM3 - 4 jer. Tapi bila letak dalam toilet dah jadi tempat Humairah main jer

Now...Humairah poo poo pakai potty seat yg ala2 mcm gambar ni.
Just letak kat toilet bowl. Kami beli yg jenama sweet cherry warna pink only RM9.90.

Children's stool RM9.90

Alhamdulillah time hubby balik dr outstation last month dah berjaya train Humairah poo poo di toilet bowl.
Thanks jgak to nenek yg berjaya pujuk cik merah. Congrat my girl!
Tapi kena jaga especially yg toilet bowl tinggi.
Takut terbolos plak anak dara sorg ni. Sy suggestkan letak kerusi ikea utk dia turun dari toilet bowl.
Or maybe boleh cadangkan korg yg nak beli toilet bowl boleh beli yg rendah especially for kids.

Tapi masalah skrg cik merah tak suka pergi public toilet. huhu.
Dia macam takut especially kalo toilet yg tak bersih.
Kalo nak pergi public toilet, mesti dia akan cakap
"Kita nak pergi toilet rumah papa/rumah nenek"

Now, nak train free diapers ketika tidur malam plak.
Kita serahkan pada bapaknya.
Tunggu husband balik next week. Dah boleh start free diapers at night.
Wish me luck!

You Might Also Like

4 comments

  1. wahh...dh berjaya yea...tgu airis besar sikit lg...skg tak fhm lagi dia...hehe

    ReplyDelete
  2. Wah.. bagus nye cik merah dah berjaya potty training.. anak saya belum lepas lagi.. baru sehari wat training.. pastu bila dah keluar gi jalan2 dah terbengkalai.. bukan anak jer yg kena training ni, ibu ayah dia pun kena training diri sendiri untuk rajin pujuk anak ke toilet kan.. hihi

    ReplyDelete
  3. good luck cik merah! you can do it!

    ReplyDelete
  4. wah!! cik merah dah berjaya nih. Cuti sekolah ni cadangnya nak buat kat Najla. Tapi setiap kali nak mula tak pakaikan pampers mesti dia cakap, bu pakai pampers la... Grrr... agaknya dia rasa pelik berangin jer kot. hihihi.

    ReplyDelete

IG @littlepearlheart

Followers

Creative By Two

Subscribe