Home Kitchen : Kitchen Bar

9:00:00 AM

Setahun lepas sy update tentang Dapur comel kami.
Comel comel pun dialah jantung hati rumah.
Apa jadi selepas setahun???
Adakah masih cantik macam mula2 dulu???

Setakat ini Kitchen Cabinet masih dalam keadaan baik.
Yg tak baiknyer keadaan dalam Kitchen Cabinet yang tidak terurus. Huhu.
Salah sape? sendiri mau ingat.
Rasa mcm tak cukup ruang nak simpan barang2.
Tak cukup ruang ke? atau mmg tak organize dgn baik??

Jom tinjau dapur sy yg comel ni.
Bukanla mcm dapur yg boleh masuk majalah.
Bukanla dapur mcm di showroom.
Inilah dapur comel kami seharian....
Rasa beruntung ade dapur comel ni. Masak & kemas pun lebih mudah.
Cuma bila ramai org tu yg berlanggar punggung tu.

Cerita tentang Bar Table dulu la....

Di bar table ni yg slalu husband tegur. Mcm2 nak letak atas bar table ni.
Biasalah situ jer yg slalu lapang. Bukannya besar sgt pun wokstation dapur ku ini.

Gambar ni mula2 skali sy snap selepas Kitchen Cabinet siap. Time tu perabot pun xde lg.  Dulu mmg sy gantung cawan mcmtu. Lama2 sy tgk kerap berhabuk cawan2 tu. Lagipun bukan ramai sgt dalam rumah. So tak praktikal, masuk dalam stor tempat gantung cawan.

Now, inilah Kitchen Bar kami....
Boleh refer tentang di post Kitchen Bar.


Sy letakkan bunga orkid sbg penyeri. Beli dari IKEA.
Jam tu pula rembat dari rumah mak.
Nak gantung jam dinding husband tak nak. Dia kata syg nak tebuk marmar kitchen tu.

Fungsi jam....
Jam tu utk sy kalo time masak. Senang. Tak der la nak pg ruang tamu semata2 nak tgk jam.
Ade jam kat dapur lebih mudah. Sedang masak, jeling pada jam.

Di bar table ni juga sy letakkan kudapan especially utk tetamu.
Balang2 dari IKEA sy isikan dgn kerepek.
Especially utk hubby kalo ade kawan2nya datang. Hidang je kudapan tu sambil berborak.

2 Balang IKEA lagi sy isikan dgn kurma &  kismis.


Ubat ubatan tu biasala.
Harus ditayang. sebagai peringatan utk sy makan ubat.
Tapi sy slalu usung ke sana sini ubat2 mak yong tu!

Pinggan tu mmg sy sengaja letak di atas bar. Senang nak capai.
Selalunya sy akan tutup dgn kain bersih supaya tidak berhabuk.
Senang nak capai. Sebabnyer sy memang menghalang diri sendiri menggunakan rak pinggan.
Sy mmg hadkan pengeluaran pinggan & cawan. Yg lain semuanya di dalam KC.
Konsepnya guna & basuh.
No extra cawan or pinggan. Sebab yg ade dlm rumah hanya 3 org!
Nanti kalo byk keluar. Lagi byk berlonggok!



You Might Also Like

12 comments

  1. Setuju konsep cawan pinggan tu.. makin byk kuar makin byk berlonggok. Ayu pun mcm tu jugak :)

    ReplyDelete
  2. Btlla sis...sy suka idea hadkn pinggan tu...lg byk ada kt luar akan blonggok2 nti.

    ReplyDelete
  3. Salam pkenalan. Btlla sis...sy suka idea hadkn pinggan tu...lg byk ada kt luar akan blonggok2 nti.

    fatihahct.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Rumah ros skrg pun ada bar jgak.. Tp segala mak nenek nak letak.. Rumah bru asben xnak buat dah..hahhaha.. Umah kak ni kira kemassssss sgt :)

    ReplyDelete
  5. Bole gune idea nie, letak pinggan atas meja mkn .. Huhu

    ReplyDelete
  6. menarik....bole pinjam idea creatif nih ~pn supik~

    ReplyDelete
  7. sgt kemas. Pengemas org nye ni. Mmg suka la rak gantung kat pintu kabinet tu. Sgt prektikal

    ReplyDelete
  8. haha..faeza ni mmg organized laa..i is like!! :))

    ReplyDelete
  9. Yups..sy pon ade letak cawan mcm awak gaks..mmg berhabuk..hmm

    ReplyDelete

IG @littlepearlheart

Followers

Creative By Two

Subscribe