Kelahiran My Little Imam Part 1

12:34:00 PM

Pengalaman mengandungkan & melahirkan my Little Imam memang pengalaman yang agak berbeza.

Actually pada asalnya, sy & hubby decide utk bersalin di Columbia Asia Seremban. Pada mulanya nak book FPP Putrajaya. Tapi dh fully booked for February 2014. Korang yang rasa nak bersalin dgn pakej FPP Hospital Putrajaya sila tempah awal yer. 

Dalam masa yg sama, KK tempat monthly checkup minta sy refer HPJ due to GDM. Mula2 mcm malas nak pg HPJ sbb dh decide nak bersalin di Columbia Asia Seremban. Tp husband kata tak salah kalo book byk tempat kan? 

So sy berjaya pergi wat appointment dengan HPJ. Kebetulan, time sy wat appointment di HPJ, punyerla ramai patient di Klinik O&G. Bayangkan sy dtg sebelum jam 9 am. kol 1, jam 1.30 pm baru jumpa doktor. Smpikan doktor tu pun mintak maaf...dia pun tak tahu kenapa arini ramai sangat patient. Maybe sbb cuti byk minggu tu....smua KK refer patient to hospital. Aku pasrah jer...biasalah gomen hospital. Sedangkan private yang kna bayar tu pun kena queue, inikan gomen. Husband siap sempat balik rumah sidai baju & hantar kereta ke service center.

Sy siap request kat HPJ sy nak follow up kat KK jer. Nanti nak bersalin baru dtg HPJ. Doktor tu pun ok jer. So dia mintak sy serah diri sebelum 8th February 2014 due to GDM.

5th February 2014 (Rabu)


Almost 40th Weeks....
Appointment with Dr. Intan Columbia Asia Seremban

Checkup dgn Dr. Intan 
Berat baby dah almost 3.5 kg. Walaupun baby dah engaged tapi after check VE still closed.
Time tu dah bergenang airmata sebab sakit tapi tahan jer.
Dr. Intan suggestkan utk induce 6th February (Khamis) bcoz baby pun dah besar. Bayangkan last week checkup baru 3 kg. 

Discuss further with Dr. intan and she explained detail about induction proses and the consequences.
Dr. Intan siap mentioned expected cost from induction process sampaila bersalin melalui pembedahan.

Dr Intan suggest utk balik and fikir dulu, sama ada nak serah diri di Columbia Asia on 6th February (Khamis) or HPJ on 7th February (Jumaat). Gayanya Dr. Intan lebih prefer sy untuk refer ke HPJ. Dr. suggestkan lagi cepat lagi bagus since baby dh almost 3.5 kg. Risiko for GDM mama.

After discuss with hubby and whatsapp discussion with my friends. We decide for HPJ.
Mak pun setuju utk sy ke HPJ. At least sy ade 1 hari lagi sebelum kena induce.
Sempat lagi nk jalan cuci mata sebelum kena induce. Dalam hati masih lagi berharap dan berdoa supaya ade jalan, so tak perlula kena induce.

6th February 2014 (Khamis)

Apply cuti. Gagahkan diri turun naik tangga rumah dgn doa & harapan. Settlekan barang2 ape yg patut. Siapkan barang2 humairah utk dihantar ke rumah my parents.

Malam tu bermalam di rumah my parents. Since Humairah pun akan tinggal dengan nenek sepanjang sy di Hospital.

Sebelum tidur, saya masih berharap ade tanda-tanda sebelum induce....tapi tetap tiada.

7th February 2014 (Jumaat)

Serah  diri di HPJ....
To be continue.... 

You Might Also Like

5 comments

  1. cepat sambung sis..tak sabar nak tau nih

    ReplyDelete
  2. Lama tak jenguk blog awk..humairah dah dapat adik ye...tahniah dear 😊

    ReplyDelete
  3. whatever pro and cons service private n gomen, tp consultancy doc private hospital tetap terbaik. Esp dapat doc yg memahami mcm ni kn...hihi

    ReplyDelete
  4. whatever pro and cons service private n gomen, tp consultancy doc private hospital tetap terbaik. Esp dapat doc yg memahami mcm ni kn...hihi

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe