Kelahiran My Little Imam Part 3

10:44:00 AM

Last entry kelahiran My Little Imam...

Kelahiran My Little Imam Part 1
Kelahiran My Little Imam Part 2

Rasa gembira tak terkata. Setelah pelbagai ujian sy lalui utk 2nd pregnancy ni, Alhamdulillah lahirnya ke dunia adalah rahmat & rezeki dari Allah. Percaya setiap ujian pasti ada hikmahnya.

Lepas lahirnya Muhammad Naqeeb, nurse hidangkan milo and biskut.
Tapi rasa kenyang bila tgk muka baby.
Nurse mandikan baby. Selesai semuanya...Nurse panggil suami utk azan & iqamat.
Selesai semua proses di labour room, sy & baby ditolak semula ke wad.
Tidur di wad utk malam yg ke-2.

9th February 2014 (Ahad)

Seawal pagi...doktor dah datang utk check mama & baby.
Alhamdulillah mama & baby sehat.
Perkara paling best bila doktor kata "Boleh call suami puan utk discharge tenghari ni yer!"
Tak sabarnya nak jumpa Humairah & balik rumah.
Lunch time sy dah dibenarkan balik. wehooo!

Tapi...belum sempat memanjakan diri di rumah sendiri.
HPJ call semula, minta sy bawa baby ke NICU.
Sy ingatkan ade jaundice...just request nak repeat di KK.
Tapi nurse beritahu tak boleh, kena datang jugak.

Kembalilah sy ke HPJ selepas asar. Terus ke NICU.
Bila masuk ke NICU, mulala hati dh sebak tengok baby kat dalam tu.
Bila refer doctor, katanya baby sy ade G6PD.

G6PD?
Apa penyakit plak tu? 1st time sy & husband dengar.
Nurse pun terangkanla ape itu G6PD & bagi pamplet utk kami baca.
Lepas jumpa doctor, doctor inform kena stay 5 hari due to G6PD.
5 Hari? Lamanya! Ape lagi bergenang la air mata time tu kan....

Dari HPJ, sy kena transfer to Pusat Bersalin Berisiko Rendah di Presint 8.
Makanya...1st time naik ambulance dengan baby.
Alhamdulillah biliknya lebih selesa & privacy. Husband plg suka sbb parking senang.
Nurse pun smua jaga sy & baby dgn baik. Smuanya sgt membantu.
Mmg rehat saje la dok hospital. Makan mandi tido & jaga baby jer.
Jam 7 petang jer, sempat lagi layan arianna rose.

Kali ni perasaan lebih tenang compare time Humairah warded sbb jaundice walaupun sehari.
Alhamdulillah, boleh urus diri sendiri & baby.
Nurse plak sgt byk membantu.

Baby kena letak bawah lampu walaupun bacaan jaundice tak tinggi.
Sebabnya G6PD sgt senang utk kena jaundice.
So, nurse decide utk letak bawah lampu jgak utk elakkan bacaan jaundice tinggi.
Baby Naqeeb plak sgt good boy, tidur sokmo kat hospital. Tak banyak kerenah.
Nangis bila nak menyusu jer.

Alhamdulillah, waktu yg ditunggu telah tiba selepas 5 hari dok terperam di hospital.
Seronok dapat balik rumah. Tapi doktor pesan still kna check jaundice kat KK.
After 3 kali check darah, baby lepas dr jaundice.

Ape itu G6PD?
Nanti sy share tentang G6PD yer.


Bilik di Pusat Bersalin Berisiko Rendah. Hanya suami jer boleh datang visit. mcm NICU jgak.


You Might Also Like

5 comments

  1. semoga dipermudahkan urusan anak kecil sis ye..pernah dengar sebagai G6PD nih

    ReplyDelete
  2. Salam,

    Saya pun ada experience bersalin di Hosp Putrajaya then continue di Pusat Bersalin Presint 8 sbb baby ada G6PD. After 3months umur baby check semula ambil darah di Hosp Putrajaya, alhamdulillah baby tiada G6PD. Pengalaman yg tak dilupakan. Tapi saya tak stay bersama baby di Presint 8, sbb ceaser. Kesian baby :(

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum....

    Saje nak hulur salam perkenalan sbb anak i pun G6PD...now dah 5tahun dah anak i tu...boleh kita share2 cite nnti

    ReplyDelete
  4. Gud boy..tak nangis ye duduk bawah lampu tu..anak sy dulu kene jaudice ckt..letak bawah lampu nangis2...tak sabar nak baca sharing tentang G6PD tu :)

    ReplyDelete
  5. Both my son g6pd. Anak pertama duduk 5 hr kat wad. Anak kedua extended smpai 7 hari sbb bacaan kuning agak tinggi. Masa anak kedua, sy mmg tunggu doktor dtg bgtau result g6pd deficient ke tak. Tapi doktor ckp, since anak pertama boy dan g6pd, chances utk anak kedua yg boy juga utk g6pd adalah tinggi. So pasrah je lah. Just kena bewate ape dia makan & persekitaran. InsyaAllah ok.

    ReplyDelete

IG @littlepearlheart

Followers

Creative By Two

Subscribe