Di sebalik NAMA

10:00:00 AM

Salam Yaumul Khamis.

Tetiba rasa nak share citer di sebalik nama HUMAIRAH.
Slalunyer parents-to-be mesti excited nak bg nama anak. especially anak pertama.
Bila anak kedua just follow je la cam anak pertama.

Skrg plak mcm trend mesti nak nama anak start with 'A'. Nak beratur depan sekali. hehe.
Nama anak2 pun dh moden skrg ni. glamor gitu! byk choice.
Yang penting maknanyer baik-baik kan. Tak kisahla panjang ke pendek.

Sebelum Lahir...
Our plan nak letak nama our baby ALYA ZAHIRAH.
ALYA : Ketinggian & cita-citaku
ZAHIRAH : Berkilau, kenyataan
{source : http://namanamaislam.com)

Alya tu saya yg pilih.  ngeeee~~
Zahirah tu hubby yg pilih. sbb hubby suka tgk Permaisuri Agung Tuanku Nur Zahirah.
Agaknyer nak soh anak kawen dgn anak raja kot. hahahaa!

Selepas Lahirnye Baby....
Tetiba sy & hubby rasa mcm tak sesuai plak nama tu.
In terms of  Arabic 'nahu' mcm rasa tak kena plak.

Nak tahu mana asalnyer nama Humairah???
Waktu awal kelahiran tu baby face asyik merah2 je.
Setiap kali nangis sampai merah2 muka telinga. Satu badan la merah!

Tetiba my mom call her first cucu 'HUMAIRAH'. sebab merah-merah punye pasal.
My MIL plak add 'AISYAH'. Sedap jgak nama 'AISYAH HUMAIRAH'
Humairah : Berpipi merah, Putih kemerah-merahan
Aisyah : Nama Isteri Nabi
{source : http://namanamaislam.com)


Sy suka. hubby pun suka. Tapi hubby kata sebab nama sy 1 perkataan jer.
Maka nama baby pun 1 perkataan jgak. Hubby decide just letak 'HUMAIRAH'. simple kan!
Maka termaktubla di dalam surat beranak 'HUMAIRAH BINTI MOHD NAZLIN'.

Humaira adalah gelaran manka Nabi Muhammad s.a.w. kepada isteri yang paling dicintai & disayanginya Saidatina Aisyah kerana pipi Ummul Mukminin ini yang putih kemerah-merahan, maka dia digelar “Humaira”. 


Si MERAH bertudung MANIS

Mama doakan smoga budi pekerti Humairah seindah dan secantik isteri Rasulullah Siti Aisyah... Insyallah...

You Might Also Like

5 comments

  1. wah nama memula tu samalah dgn sy.. tapi bila lahir lain lak jdnya.. hehheh :)

    ReplyDelete
  2. la ye ke??? aisyah humairah one of idea la masa nk pilih nama daania hari tuh, tp aisyah tu takde 'H' tp hubby refused, dia suka daania.. so decide aisya daania, hihi.. kak merah mmg cumel laaa.. pakai tudung lg cumel

    ReplyDelete
  3. aku pun suka nama humairah tu sweet and simple je. nak panggil senang, maksudnya pun baik.. :)

    ReplyDelete
  4. suke tengok humairah awak.. nama dengan orangnya sgt sesuai.. :-)

    ReplyDelete
  5. comelnya humairah..selamat menyambut ketibaan bulan puasa yer..dari ibu madhiha

    ReplyDelete

IG @littlepearlheart

Followers

Creative By Two

Subscribe