Cerita BF di Surau

4:06:00 PM

Since plug kat surau dh dibaiki.
Sy meneruskan rutin2 harian dgn aman di surau.
Thanks to ofismate mira...bg tumpang bilik b4 ni.
Ingat tak entry Tiada geng pump!
Till now sy masih lagi tiada geng...huhu!

Bila kat surau. so ofismates dtg dan pergi.
especially time solat zuhr & asar.
Dah lali dah tgk muka sy kat surau tu! asyik2 muka saya sorg je kat surau tu!
kekadang tu segan jgak. xperla bukan wat salah pun!
I should be proud with myself. yeah!

antara dialog di surau....

Rakan A : Bisingla wei! (dgn nada gurau!bising bunyi pump! haha)
Mama merah : huhu! bising ke? (paham dah kwn sy bergurau...tak tersa hati pun!)

Rakan B : Dah agak dh mesti awak tgh wat projek (sebab bunyi bising pump sblm masuk surau!)
Mama merah : hehehe (Tak kisah...kakak tu paham!)

Rakan C : Susu awk mesti banyak. Yerla awak baru anak sorg. anak pertama slalu susu byk.
Mama merah : hehehe (gelak je. rasa statement tu mcm salah. I dont think anak pertama byk susu. then anak ketiga susu dh kurg. tak brape logik. as long as ade demand, susu ibu tetap ade kalo anak dh 10 org pun!)
 
Rakan D : eh Faeza...awak selsema & batuk. tak bahaya ke kalo baby minum susu ibu? nanti bb plak berjangkit.
Mama merah : Insyallah. Tak berjangkit. (Even ibu yang kena breast cancer pun masih boleh menyusu...Sewaktu sakit, susu badan akan menghasilkan antibodi melawan penyakit yang anda tengah alami tu. Dan sekiranya bayi anda diberi minum susu tersebut, secara tidak langsung dia pun mendapat antibodi anda dan melindunginya daripada penyakit).

Rakan E : Eh awak lagi. Berapa kali awak pump? (sebabnyer zuhr muka sy. asar muka sy gak)

Mama merah : Dulu 2 kali je. Sekarang 3 kali. Nak kerapkan masa pump utk tingkatkan production.

Rakan F : awak tak campur FM lagi yer? bagusnyer.... (ibu mengandung beranak 3)
Mama merah : Setakat ni blom campur lagi. Nanti coming soon baby ni akak bleh fully BF.(beri semangat pada ibu mengandung utk BF baby)

Kekadang byk gak soalan cepu mas. huhu!
Oh rakan2 ofismates. Mari mengepump bersama! Happy pumping!

You Might Also Like

5 comments

  1. Faeza: Aku pun pelik tgk kt ofis aku kan, punya la ramai org ada anak, yg mengandung bersepah2, but yg pumping aku nampak sorang dua... maybe drg masih x tau kelebihan breastfeeding... mcm my SIL dia ckp dia dah malas.. aku rasa rugi sbb dia ada susu... knp eh? haihh... sedih, aku yg blum bersalin ni ni pun kdg2 drg ckp, eh, kalau kerja biasalah kena top up dgn FM, nanti baby x cukup susu... habis zaman dulu2 xde FM sihat je baby2 dulu minum susu ibu.. kan kan? aku respect ko faeza! hopefully more moms out there read/search kt internet more bout BF ni...bnyk yg mereka xtau..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. kalo la cik merah paham mesti dia bangga dgn mama dia nih.. hehe, sekali pump awk dapat baper Oz ye? sekali pump sy dpat 2 oz je, sedih je bila tgk org lain pump dpt byk sgt, penuh peti ais diorg

    ReplyDelete
  4. tu la.. kat surau lg rmai org kuar masuk...mst x larat dh nk menjawabkn...sy yg pam dlm bilik nie pun kadang2 org duk dtg la...tepon la...nnt mst diorang tanye watpe tu...bunyi pe tu...huhu..

    ReplyDelete
  5. em...ye...tengah berusaha...coz skang tetibe jek penghasilan susu sangat kurang drpd biasa...tak tau nper...huh...mmg stress fikirkan..harap pas nih ok lek..dah nak poce nih...

    ReplyDelete

IG @littlepearlheart

Followers

Creative By Two

Subscribe