Cerita Makan Kuantan Pahang

7:57:00 AM

Last weekend sy berbengkel di Kuantan Pahang. Sy angkut sekali hubby utk baby sit cik merah. Kebetulan my parents in law plak nak ikut sekali.

1st time bila tahu wat kat Kuantan. Sy mcm rasa tak best je. huhu. Kuantan again! sebabnyer ofis dolu slalu kna outstation ke Kuantan. Rasa nak soh je boss tukar wat tempat lain. hahah! tapi semua dah setuju...takkan sy sorg nak bangkang kan! ikut jer la...
Sebab bawak parents in law. sy survey la tempat2 menarik kat Kuantan. supaya hubby & my PIL tak bosan tgu sy berbengkel. and kebetulan plak ader waktu aktiviti bebas. so blehla jalan2. Thanks orang2 Kuantan share tempat2 menarik kat Kuantan.

Sape kata Kuantan tak best?? best la wei. kenyang perut suka hati sebab byk makan.

Alhamdulillah walaupun pantai timur diramalkan hujan sepanjang hari. tapi sepanjang 3 hari di Kuantan ktaorg kat sana hujan hanya pada waktu malam and hari ahad nak balik ke KL tu baru start hujan. 

Petang Sabtu lepas abis sesi berbengkel. Geng-geng ofis smua ke Teluk Cempedak and makan Rojak Ayam Pak Lah kat Taman Gelora. Sy tak join sebab ke Kemaman Terengganu utk shopping keropok.Sebab org kata murah and sedap. Dalam 30-45 minutes drive from Pantai Balok tempat ktaorg menginap. Perjalanan ke Kemaman akan melalui Cherating and terus je sampai jumpa Pintu Gerbang. Pastu cari signboard Pantai Teluk Mak Nik. Kat area sebelum masuk ke Pantai tu ade deretak kedai jual kepok.

Pintu gerbang tanda dah sampai Kemaman Terengganu.

Makan sata panas2 kat tepi jalan dengan air kelapa.
sata : 10pcs = RM 4.00. isi ikannyer putih.
otak otak ikan.
Gerai jualan berdekatan Pantai Teluk Mak Nik
My MIL borong habis. mmg murah la compare KL kan.
My favorite kepok! tapi malas nak goreng heheh
with my MIL
confius ek? nak beli yg mana??
Jeli Kelapa. 1 Cup = RM 1.50. murah & sedap. Siap borong bwk balik hotel.
Tak abis makan lagi kami singgah ke Keropok Lekor OH FATIMAH berhadapan SWISS Garden Hotel. Kali ni nak tapau ikan kembung celup tepung, udang tepung & sotong besar celup tepung. Tapau nak makan kat hotel. Tak ingat la harga. Seafood masih fresh.Ais jagung pun sodap jgak!

Untuk dinner plak. Sy makan di hotel je. Hubby and my in law makan ikan bakar & seafood kat luar. Sepanjang Pantai Balok tu byk Kedai Makan Seafood. Jangan takut mmg senang nak cari makan.

Oh Fatimah!
Seafood celup tepung!
Ahad sebelum pulang ke KL. Ktaorg ke Tanjung Kumpur untuk makan di Warong Paksu & Maksu berdekatan masjid & balai polis Tanjung Lumpur. Ramai jgak orang kat sini sebab popular kot. Byk choice ade laksam, laksa putih, laksa penang, kueh mueh, pisang goreng, seafood celup tepung, sata, nasi campur pun ade. Hubby siap tapau 40 biji sata utk bawa pulang. Sy suka sata kat sini sebab campur kelapa and isi ikan tak putih.



Ais Jagung..my favorite!

Sekian cerita makan makan di Kuantan! Kuantan not bad ok! sorry org2 kuantan jgn mare ok!

You Might Also Like

4 comments

  1. lama nye tak makan satar,,,hurmmmmm.... nak ajak suami balik ganu lah..

    ReplyDelete
  2. rindu nye kat tanjung lumpur..dulu selalu makan tghari kat kedai poksu n moksu tu ngn geng x-wna, time buat sistem yayasan pahang..huhu

    ReplyDelete
  3. oh! jelly kelapa, my fav. mkn sejuk2. slurpppp...

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe