Home Sweet Home Mission

4:02:00 PM

Hi Ladies.
Congrat to my cousins, friends, bloggers & readers yg dapat baby. Happy for u alls!
Selamat jaga anak!

December ni banyak baby la!
I cant wait to gomol gomol Lil Alya Izz Zara this sunday...

Next year sy & hubby will be very bz with our new crib. Insyallah.
Semoga Allah panjangkan umur kami sekeluarga. ameenn...

Teringat lagi entry Misi Our Dream Home.
Time tu I'm preggy. Setiap petang kalo hubby off day ktaorg mesti pergi jalan-jalan tgk rumah contoh.Wat lawatan jer. Cuci mata. Tapi tak beli pun. Sebabnyer tak berkenan. Kalo ade yang berkenan, mahal sgt plak. So we decide utk survey2 je.

Ktaorg banyak survey area Nilai-Sepang-Pajam-Semenyih-Beranang. Survey punyer survey. Hubby decide to choose Sepang instead of Nilai. Sebab? Maybe Selangor property mahal ckit dr Nilai. Padahal sempadan jer kot.


Sape yang tak nak rumah sendiri kan? Satu petang hubby ajak tgk rumah kat kawasan Sepang. I follow je dengan perut memboyot. Ktaorg pegi melawat tapak dgn menaiki pajero incik salesman. sebabnyer kawasan atas bukit. kereta tak bleh naik sebab jalan tak proper lagi. Melawat rumah contoh of course cantek sbb dh design baek punyer. kami sedang jatuh chenta dengan rumah itu!

Discuss punyer discuss dgn salesman. Balik rumah pikir punyer pikir. salesman plak keep calling tanya kami jadi ke tak nak book rumah tu.at last...kami decide utk tunggu Phase 2 which is open for sale on December or January.

Sebab ape Phase 2? sebabnyer...phase2 ader rumah berhadapan playground. and yang paling best dekat dgn tapak surau. pesanan arwah atuk...nak beli rumah kalo bleh dekat dgn surau/masjid.

Seminggu sebelum sy deliever Humairah (23 Nov 2010). Hubby kata pemaju dah open sale for Phase 2. Sekali lg kami pergi melawat tapak. Balik rumah pikir lg betul ke keputusan ktaorg nak beli rumah ni. mana nak dapat bayar down payment lg?

Setelah berfikir tak berapa nak panjang. Hubby decide utk book rumah Phase 2. Hubby keep asking me "Betulke keputusan kita nak beli rumah ni ayang??". Dalam hati ni...sy pun was was jgak sbb terlalu mendadak plak tetiba nak beli rumah. Sy ckp kat hubby "Insyallah kita wat keputusan yang betul for our future. Kta doa byk2 yer".

3 hari sebelum lahirnyer puteri sulung kami Humairah. Sy & hubby ke office pemaju. Sekali lagi kami melawat tapak utk pilih lot rumah yg terbaik. And kebetulan plak my mom follow sekali. My mom pun suka jgak. bykla idea2 dia dh bg. hehe. After we decide lot yg menjadi pilihan kami. Incik pemaju terus call office blocked lot yg kami pilih tu.

Ya Allah. Dalam hati berdoa semoga keputusan kami membeli rumah ini adalah yg terbaik utk aku dan suami and keluarga kami.

Camana proses loan and downpayment will story next entry ok!
Will upload more pics...

Gambar ni hubby amik before raya. Last weekend kami tgk rumah dh siap. maybe tgu proses nak dapatkan CF.

You Might Also Like

8 comments

  1. salam... cantiknya rumah!

    nak ajak mama hurmairah join giveaway nih kalau free!=)

    http://byustoyou.blogspot.com/2011/12/from-us-with-love-1st-giveawayyay.html

    ReplyDelete
  2. hii seronoknya kalau dapat beli rumah kat area-area tu (sebab harga tak melambung sangat macam kl). aku and azmi cari-cari jugak tapi sebab memikirkan dia kerja jauh gila terpaksa hold dulu cita-cita. huhu..

    *kem salam kat humairah cute. :)

    ReplyDelete
  3. cantiknya rumah!!untunglaa ader rumah sendiri,i xtau bila nk merasa..hehe

    ReplyDelete
  4. faeza...bestnye dah ade rumah sendri.aian ni berangan tak sbr nk beli rumah atas tanah.ari rumah atas tnh. tp mana nak cr rumah camtu lagi kat kl ni. uwaaa... sepang,nilai mcm jauh sgt lah pulak dr tmpat keje :( (kalau tak, boleh berjiran. hihi)

    ReplyDelete
  5. Cantiknyeeeeeeee!!!!sepang kt area mna ek?hr tu kitaorg survey2 gak..

    ReplyDelete
  6. wow..bestnya dah ada rumah ekk....cantik lak tuh..syok arr merah meneroka kawasan nanti.. :)

    ReplyDelete
  7. cantek-nye design rumah. suka tapi kat melaka ni design rumah biasa biasa je.

    salam kenal ye :)

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe