Susu bukan makanan utama

11:11:00 AM

Lately ni saya asyik bercerita tentang benda yang sama jer.
Yerla excited nak masuk rumah baru.
Takpe, nti korg mesti akan feel yg sama bila nak masuk rumah.
Malas nak fikir dah. huhu.

Dah lama tak cerita tentang Breastfeeding kan?
Alhamdulillah Cik Merah masih fully BF.

Masih Breastfeeding...
Seronok dapat BF cik merah sampai 1 tahun 5 bulan.
Yeah! dah hampir nak dapat Master in BF. Insyallah.

Sy still wat my routine job which is pumping session.
walaupun susu tidak semeriah dulu.
saya tetap meneruskan usaha.

Stop Pumping....
Pernah satu ketika, my mom suruh stop pumping sebab stock EBM dah banyak.
Padahal bagi saya biasa je. Ader la dalam 30 botol stock EBM.
Cik merah pula minum tak banyak. Hanya 3-5 oz sehari.
Hampir 3 bulan juga saya stop pumping.

Sampaila satu ketika, my mom complain stock susu tinggal 5 botol je.
Panic jugak. padahal hari2 bukak fridge tengok stock.
Tapi saya buat tak tahu jer.

Kembali pumping....
Setelah 3 bulan stop wat routine pumping. Saya kembali pump.
Oh! stress jugak.Sebabnye hasilnyer tidak memuaskan.
Hanya 2-3 oz sahaja untuk sekali pump.Kadang2 tak sampai 1 oz pun.

Tapi usaha tetap diteruskan hingga harini walaupun hasilnyer 2-3 oz je.
My mom complain juga sebab cik merah macam tak puas menyusu.

Saya ada juga rujuk beberapa sahabat di KIM.
Mereka berpendapat selagi anak kita masih aktif dan makan makanan berkhasiat, tidak layu dan lemah. Tidak perlu beri susu tambahan.

Alhamdulillah cik merah masih aktif menari Kpop dan ceria. Semoga Allah sentiasa melindungi anakku.

Ada juga berpendapat susu hanyalah pelengkap kepada pemakanan mereka je...dan susu bukan makanan utama.

Petikan dari Puan Kamariah, Pakar Laktasi
".......Tetapi apabila anak sudah menjangkau usia setahun, keutamaan harus diberikan kepada makanan pejal dan pelengkapnya adalah susu ibu.  

Yang lengkap itu adalah pemakanan seimbang, bukan sekadar formula yang seimbang yang dilabelkan pada tin-tin yang berkilat lagi berwarna keemasan di pasaraya tempatan kerana ertikata sebenar lengkap itu adalah lebih meluas lagi mencakupi aspek pembelajaran dan eksplorasi anak sepanjang proses mengenali makanan tersebut.

Manusia ditakdirkan untuk membesar dengan pemakanan yang seimbang, bukan untuk bergantung dengan hanya minum susu sepanjang hayat."


You Might Also Like

4 comments

  1. saya pun masih breastfeeding. hari tu ade kejap campur FM, mase tu memang tgh stress keje banyak susu langsung tak keluar.
    Now alhamdulillah, dah continue BF balik.

    ReplyDelete
  2. btui2 makanan harian die penting.. tapi ros dh bg formula.. huhuhu

    ReplyDelete
  3. baby sy dah tak minum botol sejak 6 bulan...tp still sediakan ebm kat taska...tu pun 1 botol 2oz je sehari...bekalkan 2 botol je...tp sy tetap pam sebab takut nant susu merundum....atleast 1 hari sekalli..

    ReplyDelete
  4. balkidz hunny : Alhamdulillah. Semangat kan kta nak BF ni.

    ROS : Its ok ROs as long as anak sehat. Lagipun kta dah bagi takta yg kta mampu.

    ladysara : saya dh malas pump. huhu. kekadang tak minum langusng pun time sy pg keje.

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe