Home : Our simple Living Hall

2:32:00 PM

Salam Aidiladha.
Tak amik cuti pun utk raya kali ni.
Cant wait for our holiday trip!

Dah lama rasanya tak bercerita tentang deco deco rumah.
Macam2 projek nak buat, cuma mood on off jer.

Sy pun dah lama tak join Cabaran by Susun Atur Sioca.
Kali ni nak join la Cabaran Bilik Anak by Susun Atur Socia
Memandangkan bilik anak masih dalam proses. Sy just share my Home Project : Kids Playarea.
Jom terjah cabaran bulan ini!


Entry kali ni nak share cerita tentang Living Hall kami yg sgt simple.
Simple sgt smpi sy rasa pun dah tak de idea nak deko-deko lagi.
Cukupla yang ada. Yang penting selesa...

Actually, kami dah book sofa sebelum Kitchen Cabinet siap lagi.
Tapi sofa adalah furniture yg terakhir kami bawa masuk ke rumah.
Sebenarnya best tau xde sofa. Rasa lapang jer rumah.

Sebelum sofa sampai, sy dh sibuk2 beli carpet.
Beli carpet purple ni di IKEA. excited!
Lepas dah bentang carpet.
Baru sy perasan carpet purple ni mudah sgt berhabuk.
Penuh benang2 purple berselerak kat rumah. 
Bila kaki basah pijak carpet, tapak kaki penuh dengan bulu carpet.
Kalo ade sampah atas carpet mmg sgtla obvious.
Ingat lagi time housewarming last year, teruk sgt keadaan carpet tu.
Tak mampu la nak vacuum carpet setiap hari.
Hubby pun slalu complaint. Tak sedap mata memandang.
Tak sesuai utk kids jgak.


Then, hubby decide utk beli carpet baru.
Tempat yg plg dekat is Nilai 3.
Beli la carpet design ala-ala classic ni. Tak ingatla brape ribu benang yg hubby beli ni.
Kalo ikut jiwa rasa x sesuai dgn rumah ku yg ala-ala berkonsepkan modern ni.
Harga lebih murah dari carpet purple from IKEA. huhu.

Dah hampir 1 tahun kami menggunakan carpet ni.
Mmg sgt senang nak jaga. Kalio 1-2 bulan tak vacuum pun xde masalah.
hahaha! nampak sgt malas kan....
Tak der la sakit mata memandang dan lebih selesa.
Walaupun warnanya tak kena dgn concept rumah. huhu.


Sofa adalah pilihan hubby.
Kami prefer pilih material leather rather than fabric.
Fabric adalah sgt berisiko tinggi utk kami yg ada anak2 kecik.
Teringat kisah kawan yg anaknya conteng sofa...nangis!!!!!!!
Sekali lagi warna yg tetap menawan is black.

Pada asalnya kami plan nak amik Sofa U shape.
Perasan living hall ko mcm umah banglo kan?
Sekali vendor KC kami ckp tak muat rasanya.
Dia siap suggest ukuran sofa yg sepatutnya ktaorg beli. 

At last, kami decide utk amik sofa L shape + round coffee table.
Coffee table tu kami letak kat hujung supaya senang budak2 nak berlari.
Senang jgak nak baring2 sambil nonton TV.

Inilah living hall kami yg simple!

 

simple living hall + classic carpet

view dari tangga...

bantal segi empat...

You Might Also Like

14 comments

  1. Nampak elegen dan mewah sofa hitam tu..yupssss..setuju sgt kalau ada ank kecik guna sofa hitam.at least kotor pun mmpu disembunyikb lg

    ReplyDelete
  2. waaa....simple and very nice.. sy suke tgk time day look.. nmpk warm and friendly je living tu..eh faiza, kufi ade wat sale x?hehe

    ReplyDelete
  3. tang karpet tu, mana letak karpet ikea yg lama tu faeza? hehe..nyebok je kan..apapun tema living hall anda mmg gempak!! sy suka!! ;)

    ReplyDelete
  4. cantiknya.. selamat hari raya.. :) suka tengok rumah..

    ReplyDelete
  5. oh cantiknya... nak nagis.. suka sangat tgk hall ni..

    ReplyDelete
  6. cantik.... cosy and comfortable.. :)

    ReplyDelete
  7. Simple tapi kemas sgttt... Suka tgk rumah... Hehehg
    Rumah ros sekarang L shape jugak tp belah kanan corner..
    Mesti pelik kalau buh umah bru.. Tp sumbat jgak la :0

    ReplyDelete
  8. canik.. simple .. tp kemas cantik.. salam kenal..

    ReplyDelete
  9. waahhhh..cantiknya..
    yang penting kita selesa dan praktikal utk yg ada anak kecik mcm kita

    ReplyDelete
  10. sukeeee..simple dan kemas..betul2, da ade anak ni jgn la beli sofa fabric..tq 4 sharing ye!

    ReplyDelete
  11. carpet ikea memang tak berape elok lah..akak pon beli 2 jenis karpet ikea..tapi tak elok sangat...mahal jer lebih...bulu nyer senang tertarik2 keluar.... neway...cantik ruang tamu..pekenan sangat ngan sofa tu -tetibe sebab tak tahan ngan sofa putih susah nak maintain- huhu

    ReplyDelete
  12. Ayu sukaaaa itu langsir. Cantik gilee.

    #ayu pun tak letak coffee table. Sebab nak kasik senang kejar anak. Eh! Hehehe. Asalkan lapang tak lengkap deko pun buat2 tak nmpk jer.

    ReplyDelete
  13. deko living hall idaman cmni la...suka sgt sofa tuh..

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe