Home : Tiada plan Landskap

4:49:00 PM

Rasanya belum pernah sy cerita tentang kawasan rumah sy kan?
Malas nak citer sebab tak de buat2 ape2 pun kat luar rumah ni.
Sy & hubby plak belum ade minat utk berkebun.
Dalam hati teringin nak wat landskap yg ade kolam ala2 ade bunyi air gitu.
Bila pikir maintanance & anak2 kecik kami lupakan angan2 tu.
Lagipun kami byk belanja utk dalam rumah. Luar rumah dah takde budget. huhu.
Kena menabung semula....

 
Sebelum....tandus!


Atas budget yg kurang, sy & hubby plan...
1. Tanam rumput
2. Tutup longkang

Tutup longkang

Mmg nak sgt tutup longkang tu. Sakit mata rasanya.
Lagipun bahaya untuk budak2.
Hubby upah mamat kontrak indonesia utk tutup lubang.
Sy plan nak la jenis batu2 tabur yang cantik.
Tapi after dah siap, sy mcm tak puas hati sgt. Hasilnya tak memuaskan hati.
Pasrah......malas nak bising2.




Tanam Rumput

Utk projek tanam rumput, sy mintak tlg cousin jer. Tak ingat jenis aper rumput ni.
Tapi bila panas rumput ni mcm kering nak mati. Bila hujan rumput ni hidup cantik.
Siap tanam kan pokok. Dia kata pokok yg plg senang jaga.
Kesudahannya... pokok yg senang jaga tu pun mati! Tinggal 2-3 pokok jer.
Tak sempat pokok tu nak membesar. huhu.

selepas rumput di tanam...dari pandangan depan


Mak mertua mmg suka menanam.
Raya haritu dia dtg menanam pokok daun pandan, limau purut, limau kasturi & daun kari.
Siap tanam pokok kesukaan dia, pokok belimbing kecil tu.
Pokok jambu & mangga pun dia tanamkan. Sy & hubby ikut jer.
Lagipun kami masih xde plan utk landskap lagi.
Sebagai menghargai usaha mak mertua. sy & hubby jaga pokok ni dgn baik.
Takut pokok2 ni mati plak nti. Kesian mak mertua sy.

Pokok bunga???
oh NO! jgn berangan la yer. tak der maknenyer.
Pokok kaktus pun mati. inikan nk jaga pokok berbunga.
Hubby pun dh bising, setiap kali dia balik outstaion mesti ade pokok yg mati.

Gigih mak mertua menanam pepagi buta. anak & mertua membuta.
Bangun2 tgk dh siap tanam.

Pokok Jambu & belimbing...
Tak sabar nak tunggu hasilnya...

Rumahku sekarang...

You Might Also Like

15 comments

  1. rumput carpet tu ari2 kena jirus,.. Pg n ptg :) kalau x, ia cpt kering..ekekeke..
    Rumah ros pun xde bajet nak wat luar lg, wat dalam dulu...
    Kita sama, mmg tgn xberseni nak menanam or berkebun..wakakaka

    ReplyDelete
  2. besh giler uah ada kawasan macam ni....siyes sangat teringin..tapi tak minat nak menanam pon..hahaha...tapi teringin nak letak macam pondok tu..ape nama nyer eh..luper lak tetibe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakaf namanyer.. upss menyelit pulak

      Delete
    2. teringin gak nak ade gazebo. tp nk letak kat belakang leh x? kalo depan nti org nampak lak..

      Delete
  3. alaa rajinnye mak mentua ko.. mintak tolong tanam dalam pasu sekali untuk aku boleh? hehee.. nanti pokok belimbing tu berbuah bagi sikitt.. aku suka.. hehe..

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Samalah kita cik hani. Alahai laman mmg sekangkang kera.. tu pun luar pagar... bolehlaaa dari tkder, wat hilang kempunan hahaha

      Delete
  5. jiran sue yang corner lot selalu dan rajin sangat jirus rumput dia dengan air tiap2 petang balik kerja sue tengok dia jirus.. memula macam kelakar je tengok orang jirus rumput.. tapi rumput dia hijau jee.. jeles tengok orang ade tanah ni.. tapi sedar diri sue kalau tanam rumput pon takut tak terjaga.. heheh,

    ReplyDelete
  6. cantik ni kalau bt lanskap ni.. tetibe nak promote hubby kite.. hahahah

    ReplyDelete
  7. cantiknya rumah...luas pulak tu...seronoknya sebab boleh buat macam2 aktiviti bila area rumah besar ;)

    ReplyDelete
  8. boleh letak 1 gazebo n tanam pokok buluh hiasan yg rincing2 halus2 gitu..lawaa bila dia rimbun..

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe