Potty Training Cik Merah Part #2

10:36:00 AM

Continue cerita Potty Training Cik Merah Part #1 

So far progress potty training okla. dalam 70% berjaya. even belum sepenuhnya.
Taska pun memberi kerjasama yg baik.
Siap care taker kejut Humairah bangun tido pergi toilet.
Mamanye pun malas ok nak kejutkan anak.
Tapi my mom kata budak2 kurang buang air waktu tido.

So far, progress ok.
Humairah dah pandai pegi toilet sendiri.
Nak kuar jalan2 pun dah tak risau.

Tapi masalahnya skrg time poo poo.
Sanggup dia tahan kat taska tak poo poo.
Balik rumah dia mintak pampers sbb nak poo poo.
Aduhaila anakku Humairah...

Mula2 tu sy redha jer dia poo poo kat lantai.
Bila ajar duduk atas tolet bowl dia takut la plak.siap nangis-nangis lg.
Dah segala tools poo poo ade kat rumah tu. semua dia wat main jer dlm toilet.

Reward playdoh dah dapat.
Tapi poo poo masih dalam pampers.
Lately ni baru nak try bawak dia duduk atas toilet bowl.
So far,  Alhamdulillah dia nak. Tapi kena janji nak beli playdoh ice cream baru dia nak ke toilet bowl.
Cuma ikut mood dia la. kekadang tu nak pakai pampers jgak.

So mommies...korg ade tips tak nak share camana nak ajar anak poo poo!
Please share....






 Reward potty training...playdoh hadiah birthday last year. 
ade lagi 1set playdoh belum bukak lg. reward after poo poo plak.

You Might Also Like

3 comments

  1. Kak, sama auni..nak poopoo dlm pampes jer..bebaru ni beli bekas bowl yg bebudak tu dia nak duduk dh..tp sebelum tu ros tjuk dulu.. Kekkeke

    ReplyDelete
  2. cumelnya Humairah pakai spec pink.. hiks..
    bdw, gambatte mommy!

    ReplyDelete
  3. Kami ajar poo poo dulue. Tu pun lambat jugak la saya ajar. Saya bagi dia bersedia dulu. Bila dia dua tahun nampak mcm dah ready (setiap kali poo poo die pg corner, diam2 pastu dia boleh bgtau bila dia nak poo/dah poo). Mula2 tu ajar dia dulu label poo poo activity tu, then kalau nampak mcm dia nak, tanya dia "nak poo ke?" pada masa yang sama buat toilet macam tempat yg best. Mcm pg toilet tu seronok dan benda yang kalau dah besar mmg buat mcm tu, kalau ada baby seat lagi best. Kami ada yg install atas seat adult so nampak macam budak besar la. Mmg kena remind bnyk kali mula2, setiap hari instruct benda sama bnyk kali "Kalau nak poo bgtau mama/papa" "kalau nak poo pg toilet macam big boy" dan tanya bnyk kali dalam sehari "Nak poo ke?". Kalau dia berjaya pg poo dekat toilet puji habis2 hi hi tepuk tangan sekali. Lepas seminggu kurangkan tanya dan puji. Dalam dua minggu mcm tu ok dah. Tu experience saya. Sorry panjang hi hi

    Salam perkenalan
    MamaHaraz
    http://ourwonderland.blogspot.com/

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe