BF Menjarakkan Kehamilan

2:54:00 PM

Salam Jumaat.
Semoga kita semua dibawah rahmat dan lindungan Allah.

Cik P masih belum tiba lagi since lepas bersalin. Now cik merah dh 8 months.
Dengan doa & harapan dapat berpuasa penuh utk tahun yg ke-2. Insyallah...
Alhamdulillah masih lagi diberi rezeki utk Fully BF my cute Humairah.



Then pagi ni ask Mr. Google maka tertarik dengan artikel dari Dr. Zubaidi

Something interesting to share...

Teknik betul boleh menjarakkan kehamilan


Situasi di mana seseorang ibu menggunakan kaedah menyusukan anak, iaitu hanya dengan susu badannya sendiri (breastfeeding) tanpa menggunakan alat atau ubatan pencegah kehamilan yang lain, dikenali sebagai Lactational Amenorrhea Method (LAM).


Keberkesanannya dikatakan sebanyak 98-99.5% jika memenuhi beberapa criteria:
  1. Bayi yang dilahirkan berusia enam bulan ke bawah.
  2. Ibu masih belum kedatangan kitaran haids lagi.
  3. Ibu menyusukan anaknya secara eksklusif. 

Penyusuan yang membantu menjarakkan kehamilan ialah bersifat ekologi (ecological breastfeeding) iaitu:
  • mendakap anak dengan lebih rapat
  • menyusukan bayi sekerap yang mungkin.
  • berikan susu badan sahaja
  • menyusukan anak dengan posisi berbaring.
  • tidak memberikan pacificer (puting plastik)
For details explanation lets read Dr. Zubaidi blog @ 'Menyusukan Anak bagi Menjarakkan Kehamilan' ~ http://drzubaidi.com/

Apepun Kita merancang....Allah menentukan...
Sharing is caring....

You Might Also Like

11 comments

  1. Ader org ok..x der masalah bergantung pada BF saje. Tapi ader sesetengah org x jalan gak.. :P

    MAcam tu gak yang guna family planning..

    And juga pada orang yang bertahun2 mau baby..x dapat2.

    Bila Allah kata jadi..jadilah. ~wink~

    ReplyDelete
  2. faeza, azian pun cik p xdtg lg...mula2 risau. nsb bk ade geng. hehe

    ReplyDelete
  3. lame tak jalan sini.
    thanks for sharing! :)

    tapi berbalik kepada pointnya, "kun faya kun"


    selamat berpuasa! pelok cium utk Humairah!

    ReplyDelete
  4. OMG Faeza... ko pregnant lagi? alhamdulillah.. congrats! ehhehehe

    ReplyDelete
  5. betul kata mai tu.. risau juga tatau mcammane nak planning family..harapkan yang terbaik..allah lebih mengetahui kan..:)

    ReplyDelete
  6. kita usaha je..taknak try mkn mab..ramai yg ckp ok utk family planning,

    ReplyDelete
  7. My Rule : Yerlakan smua rezeki di tangan Allah, kta merancang Allah lebih mengetahui ape yg terbaik.

    azian : eh sama ek. ade geng la kta.

    balkidz : Yes "Kun faya Kun". Selamat berpuasa

    ReplyDelete
  8. dina : OMG dina. belum lagi la. kna tgu cik merah besar ckit!

    ainul : kalo bleh tak nak jgak makan ape2. rancang sendiri je la ek!

    ReplyDelete
  9. yelah... saspen je letak pregnancy test kt situu heheheh....

    ReplyDelete
  10. mudah...senang...free of charge...berkesan...

    ReplyDelete
  11. dina : hehehe...saje mengimbau gambar setahun lepas

    Qaseh : Insyallah...moga berkesan!

    ReplyDelete

IG @littlepearlheart

Followers

Creative By Two

Subscribe