Medela Service Center (Part 2) - Medela Swing Breastpump

12:05:00 PM

Panduan utk Pengguna Medela especially Medela Swing Breastpump. Note ni sy dapat dari Medela Service Center. Sy share kat sini yer. Hope leh jadi refference semua...

MEDELA SWING BREASTPUMP

TUBING
MEMBRANE WHITE

VALVE HEAD
  • Jika veval head patah/calar tak boleh guna lagi. kena ganti baru. Utk tahan lama jangan cuci dgn berus kasar. (sebelum ni sy mmg selamba je bersihkan guna berus botol yg kecik tu...patutla calar balar!)
  • Jika membrane white koyak / bocor tak boleh digunakan.Kalo nak keluarkan, tolak dengan jari. jangan main cabut je ok!
  • Jika membrane white & veval head digunakan dlm keadaan rosak, motor pump akan rosak and of course suction akan lemah.
  • Jangan pump susu melebihi level valve head @ 5 oz. Jika dah sampai had, off motor & tukar kepada botol lain. 
SOFT FIT
  • Awas! membrance white & softfit breast shield  tidak bleh direbus dgn air terlalu panas. Softfit yg telah koyak haruslah ditukar kerana ia melemahkan suction.(sy aritu pegi strelize softfit! terus lembik and bocor sude!)
  • Tubing sgt sensitif jika tak guna dgn betul. Pastikan tubing dimasukkan mengikut segitiga atau bentuk yg betul pada motor. Suction akan lemah if ia dimasukkan tidak betul atau terpusing ketika pasang dan utk menanggalkan tubing.
  • Tolong bersihkan semua aksesori setelah digunakan utk elak berkulat / kotor. Jika minyak susu ditinggalkan pada aksesori ia akan menyebabkan kotor tak bleh tanggal & again suction lemah!
  • Veval head hendaklah dipasang menghala ke kiri/kanan shj. jangan menghala hadapan/belakang. Ini adalah punca susu termasuk pada motor @ tubing. (sy sebelum ni main suka hati pasang jer. tu la manual tak nak khatam! haha!)
ADAPTER
  • Adaptor jgn dipintalkan pada kepalanya & jgn biarkan wayar adaptor terbelit teruk. Ia akan merosakkan dan mungkin melonggarkan wayar adaptor. Awas! jangan guna adaptor bersama bateri!
  • Jangka masa menge'pump' adalah 15 minutes minimum &  30 minutes maximum sahaja (suggestion cik B kanan = 25 minutes, cik B kanan = 15 minutes). Pump harus direhatkan selama 2 hours minimum and 4 hours maximum. Ini bg menjaga kuasa motor & adaptor supaya tahan lama.
  • Simpan pump di dalam bekas tertutup/tupperware. Supaya tidak dimasuki semut. Jika tempat terbuka semut akan membuat sarang di dalam motor. Motor akan jem & rosak!
  • Jangan tinggalkan bateri di dalam motor. Nanti air alkali bateri akan keluar dan merosakkan ruang battery.
  • Pump akan bunyi lain & susu akan berbuih di dalam corong. Ini tanda valve head & membrane white problem. Awas! nanti susu akan masuk pada pump/tubing!
    Ok...to mummys. Kalo ade tips lain utk penjagaan Medela Swing. Please share ok!
    Haruslah jaga dgn lebih teliti. Bukan murah tu nak beli. Maka sayangila harta benda kita!
    Nak pakai lama ni...sampai beranak pinak. Insyallah....

      You Might Also Like

      5 comments

      1. dear.. thanks for the info.. i baru je beli medela swing utk kegunaan masa pantang nanti.. bila i baca manual, just bagi yg general jer.. x bagi detail pun... nasib baik u uat entry nie.... thanks for sharing..

        ReplyDelete
      2. salam perkenalan..

        gud info..thanx for sharing...tgh crave for swing..hehe~ best tak pakai swing?

        ReplyDelete
        Replies
        1. TQ YER..BARU ORDER SWING...KENA JAGA ELOK2 SBB MAHAL TUUU

          Delete
      3. sis, tq.. saya baru beli.. tp aritu sucking da slow.. mungkin ada antara sebab2 di atas kot.. tp tak tau actually apa yang problem...

        ReplyDelete

      Precious Humairah

      Followers

      Creative By Two

      Subscribe