NZ Day 2 : Akaroa Harbour

7:39:00 AM

Continue entry jalan-jalan...

Day 1 : Sampai Christchurch pun dah petang. About 3pm. Gedebak gedebuk dah kol 5 pm. Mall pun dah nak tutup. Takder pegi maner la. Check in and terus cari makan. Makanan pertama kami di bumi Chirsichurch is Kebab Land.

** Maybe if korang dh plan to travel around the South Island, New Zealand. Dah boleh start perjalanan terus. Macam nak round Malaysia la. Maybe dari KLIA bleh terus drive ke Penang. Then drive to Kedah, Perlis etc. Sorry...part ni sy tak sure. tau ckit2 je....tanya incik google mesti byk info.

Mcm kes percutian sy ni, follow hubby bekerja, so ktaorg mmg stay kat hotel yg sama for a week. Dah jalan2, kna jgak balik hotel.


2 hours drive from Christchurch.

Its summertime! The degrees around 10-15 Celsius. Walaupun ade matahari, tapi tetap sejuk. Hubby kata, we're lucky to have chance travel during summer. Compare time hubby 1st visit to Christchurch during winter season and the environment is full of fog. Tak nampak la sgt gunung bukit bukau yg cantik.

Perjalanan to Akaroa sgtla tenang dan mendamaikan. Dalam hati ini sy sgt kagum dgn ciptaan Allah....Subhanallah. Alhamdulillah masih ader manusia yang memelihara ciptaan Allah. Greeny! Bukit bukau. Ladang2 ternakan. No jammed! No tol!

Cik merah plak masih ikut waktu Malaysia. Time tido dia ajak main. maka cik merah tido jer sepanjang perjalanan. Sampaikan kena paksa bangun. Cik Merah sgt teruja dgn sheeps & birds. Suker giler dia. Kalo dah bleh berlari. Mmg dia pegi kejar kot.







Akaroa sgt sejuk. Angin sgt best walaupun sejuk. sampaikan ktaorg terpaksa beli glove especially for cik merah yg kesejukkan. and hidung pun dah hampir berair.

Glove cik merah : NZ$8.00 (mahal maybe sebab tempat tumpuan pelancong. sbb jumpa tempat lain just NZ$4.00 jer)

What we do in Akaroa? Akaroa Harbour
Jalan2 menikmati pemandangan yang sgt menenangkan dan menyejukkan hati. and of course amik gambar byk2.

If ade budget bleh naik Dolphin Cruise. tgk dolphin depan mata! Sebabkan ktaorg adalah trip lebih kepada menikmati pemandangan. ktaorg makan angin jer. hehe.













Hill Top one of the famous place to have a cup of coffee. Mmg betul berada di atas bukit. Sebelum sampai ke Akaroa Harbour, kami singgah di Hill Top utk menikmati pemandangan dari atas bukit. Sejuk!







Jika korang memilih utk stay at Akaroa. Ader Akaroa Top 10 holiday Park. Actually kebanyakkan tempat mesti ade Top 10 Holiday park or Motel to stay. So tak perlu risau utk travel dari satu tempat ke tempat lain.



You Might Also Like

7 comments

  1. faezaaaaaaaaaaaaaaaaa! miss u so much and sukaaaaa sangat tgk semua gambar, terang, cantik and scenery dia masya Allah amazing! its been a while tak update with ur stories insya Allah lepas ni sambung balik mcm dulu kan, really miss those time, hehe

    ReplyDelete
  2. pergh pemandangan mmg best giler...berangan nak gi sana gak...best ek...berangan je lah duit tak de...hehehe

    ReplyDelete
  3. Waaa bestnya..bc experience org pn dh rs best..bila yer dpt merasa jejak kaki kt sana?

    ReplyDelete
  4. Hudaaaaaaaaaa! missss u tooo! kamu menghilang lama sgt. mesti hutang byk entry ni. yes i pun miss giler time kta jadi blogger bride. bz giler kan nak hapdate mcm2 story!

    ReplyDelete
  5. My Aisy : Insyallah ader rezeki satu hari nanti sampaila sana. mmg sejuk jer pemandangan kat sana. kalo dapat peluang mesti pergi tau!

    ReplyDelete
  6. Insyallah rDna. lepas ni rezeki kamu pula!ameen

    ReplyDelete
  7. cantiknya...
    cik merah comel sgt la paki topi..geram rasa nak cubit2 pipi...dah macam anak org putih lak...

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe