Travel with Homemade Baby Food

8:31:00 AM

Hallo moms...

Before flying to CHC. Sy byk google how to handle baby food during travel.

Actually handle baby food sama je mcm kta handle EBM.
cuma kna asingkan porridge dgn vegetables, potato, meat, chicken etc.

Untuk travel kali ni, sy tak follow pun the step. sy wat cara sendiri.
Sharing is caring....

Cik Merah mmg anak orang Melayu. mesti nak makan nasi @ porridge.
6 months : She start her solid food with puree @ fruits banana, papaya.
7 months : Start porridge mix with broccoli, potato, carrot, pumpkin etc.

Sy jarang wat frozen porridge. sekali masak porridge sy masak for 2 days.
So sy simpan kat bahagian bawah fridge je. hari ke-2 sy akan panaskan semula atas dapur. simple! 

Before flying, my mom dah prepare utk cucu kesayangan porridge and chicken soup. utk mamam dlm flight.Tapi cik merah byk tdo je. tak mamam pun. sampai sana kna declare foods.Unfortunately, chicken/meat cooked are not allowed into NZ. maka cik merah makan plain porridge je la. Dengan ayam masak merah yg my mom bekalkan pun skali kna buang begitu saje. Tapi sejuk ckit hati bila mat salleh tu cakap "Sorry baby and say sorry to ur mom".

Untuk travel kali ni sy beli rice cooker yg paling kecik. Sy tak beli slow cooker sbb kaca. berat susah nak bawak. Selama ni pun masak porridge cik merah guna periuk cap buaya je! I bought small rice cooker 0.6 ml brand Midea for RM50 and bring it to Christchurch semata-mata utk cik merah. and bawak beras dlm 5-6 cawan.


Sampai sana....the vegetables, fruits mmg smua terbaik dari ladang. I bought potatoes, broccoli and carrot from supermarket mcm Giant. Beli utk stock seminggu terus. and simpan dalan fridge kat hotel. Mmg sgt teruja. I like smuanyer fresh! 2 hari sekali sy akan masak porridge mix with vege for cik merah. So...setiap kali ktaorg kuar jalan2, sy akan panaskan and bawak 2 bekas porridge utk cik merah mamam.

Di saat kelaparan and kedai makan yg tutup awal. Papa cik merah pun makan porridge cik merah ok. hehehe. siap tambah lg ok!



You Might Also Like

6 comments

  1. beruntung cik merah dpt mama yg rajin...kenyang perut...time dah ade anak nie byk barang nak kene bwk bile travel kn..termasuk la barang makanan baby...macam nak pindah pun ada...hehe...

    ReplyDelete
  2. teringat toki mkn bubur kt kg..hehe

    ReplyDelete
  3. wwahh tq 4 sharing my dear...bookmark terus nih!!

    planning nak fly jugak end of this year.
    masa tuh amani dah 9 bulan.

    ReplyDelete
  4. @ladysara : mmg pun kalo bleh smua nak bawak. sampaikan kna sita dgn hubby sebelum pack. huhu

    ReplyDelete
  5. @ Elin : Yeah amani nak jalan2. Have a nice flight!

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe