Trip to Universal Studio Singapore Part 1

11:39:00 AM

Hello....

Lately mcm tak de mood nak update blog. 
Pening naik roller coaster Mummy kat USS effect sampai ke arini.
Cukupla sekali.... huhu. Nak pegi USS tapi tak nak naik roller coaster!

Kami bertolak ke JB sabtu petang. simpan singgah Ayer Hitam my mom nak beli keropok. 
My first time visit JB! Kami stay kat JB. lebih murah makan pun senang. Kami stay di Citrus Hotel JB
Hotel ni dekat dengan JB Central, jalan kaki je. sebelah je dgn Shopping Complex City Square.
Kalo tak silap RM 128 per-night (my cousins book tru agoda.com).
Hotel ni ok la. Breakfast pun ok. Cuma bilik kecik muat2 utk katil je. 
And parking kna jauh ckit dari hotel sbb hotel tak provide parking.
So kalo nak menyumbat-nyumbat ramai tu cam payah ckitla. hehe.

SS terus. Tapi sebabkan tak sabar nak tunggu bas gerak lagi 1 jam.
Kami decide utk naik train beramai2. Aku pun tak ingat brape Train kna tukar.



Ahad kami attend my relatives wedding at Marsiling Singapore.

Kami ke Universal Studio Singapore on Monday.
Sebab utama utk mengelakkan kesesakan on weekend.
My cousins dah serik pegi on weekend. Ramai org. Nak masuk entrance USS pun kna beratur.
So we decide to visit USS on Monday. Yahoooo!

My Cousins jadi tourist guide. Mmg cousin aku nie suka sgt berjalan. Penat wei!
Oh yer kami tak bawak transport masuk Kota Singa. Kami tinggal kat JB jer.
So kami pilih public transport jalan2 kat Kota Singa.

Asalnye kami nak naik bus sampai USS terus. Tapi sebabkan tak sabar nak tunggu bas gerak lagi 1 jam.
Kami decide utk naik train beramai2. Aku pun dah tak ingat brape Train kna tukar.

Mencabar gak trip kali ni. Sebabnyer kami naik public transport.
Kami terpaksa turun naik bus 2 kali utk lalu Immigration Malaysia & Singapore.
Penat gak sbb dengan cik merah, stroller lagi.

CIQ (Custom Immigration Quarantine)

Imigresen Malaysia.

Kami naik bus dari JB. Kami melaui CIQ (Custom Immigration Quarantine).
Turun bas utk lalu imigresen Malaysia tanda kta nak kuar dari Malaysia. 
Pastu naik bas balik utk lalu Tambak Johor ke Woodlands Singapore.
Turun bas lagi utk lalu Imigresen Sinapore plak tanda nak masuk negara org.
Before tu kna isi borang utk submit pada Imigresen Singapore.
Naik bas plak utk ke MRT Stesyen Marsiling. Fuhhh....lega dah lepas turun naik CIQ.

Sy tak ingat dah tukar train brape kali. Rasanya 2-3 kali jgakla.
Nasib baik train dia interconnected each other. Yang best train bawah tanah pergi HarbourFront.
Laju...kejap je dah sampai.

Stesyen kami tukar ke Harbourfront.




Kami sampi Vivo City. Utk Naik monorail Sentosa Express ke Waterfront Stesyen. Turun monorail terus je ke USS.





Sentosa station
Alhamdulillah. Setelah melaui trip yg sgt mencabar kami sampai ke USS.
Kami agak terlewat sampai ke USS. Oh daku sgt kecewa sbb masa sgt terhad nak roud USS ok.
So tips pada anda sila datang awal. Lebih puas hati ok!
My cousin dah belikan tiket masuk USS dari KL lagi cost RM 155 per-adult. Cam murah ckit jer rasanya.
Next time pegi hubby ajak amik express pass....


Kami pulang ke JB naik bus Transtar Cross Border dari USS/Resort World Singapore terus ke JB. Tak perlu tukar2 train.

Next entry will story cerita kami di USS ok!

You Might Also Like

7 comments

  1. Hihihi.. My hubby pun pening msa naik roller coaster tuh.. :) bestnyer jejalan ...

    ReplyDelete
  2. nanti citer detail tau faeza. kitorg berazam nak gi sana gak taun nih. padahal fasha dok jb je ni pun x penah jejak sana lagi. huhu

    ReplyDelete
  3. amboi2...cik mearh dah jumpa fren yer dkt uss. faeza, klu baby kena byr jugak ke? kalau pegi weekdays dia punya xtvt dlm uss sm ke mcm weekend? best kalau ade guide nih kan..tak lah sesat. azian teringin jgk nak pegi. tp takut takde pedoman nanti. tah kemana2 melilau. hihi

    ReplyDelete
  4. ROS : ajaklah hubby awak pegi bawak Auni sekali. best tau Ros!

    ReplyDelete
  5. Sha : hehe. my 1st visit JB. ok ok lepas kna terjah USS bawak si hensem boy yer.

    ReplyDelete
  6. azian : senang jer sebenarnya. cuma nampak leceh sbb baru rasa susah payah nye org naik bas kan. hehe. senang je azian jalan sendiri tanpa guide. faeza suggest naik bus je terus sampai USS. senang.

    ReplyDelete
  7. Wah...bestnye...akak pun teringin nak pegi ngan family.insyaallah, one day,(^_^). salam kat Alin erk.lame tak jumpe korang.

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe