Home Sweet Home Mission part #3 : Kisah Beli Rumah

12:13:00 PM

Oh maaf saya lambat wat entry kisah beli rumah.

Continue from entry Home Sweet Home Mission Part 1 Part 2

Bukan perkara mudah utk memiliki rumah sendiri utk golongan sederhana seperti kami.
Biasalah taste macam2 kan. Setiap manusia Allah dah tentukan rezeki masing2.
Mungkin lambat atau cepat. Percaya Allah itu Maha Adil.

Kami decide beli rumah 3 hari sebelum lahirnya puteri sulung kami Humairah.
Belum pun sampai usia setahun perkahwinan kami.
Yerla ketika itu sedang menstabilkan ekonomi selepas berumah tangga and tambahan pula sedang menanti puteri yang bakal lahir. Of course ka kewangan kna dalam keadaan stabil.

Setelah berfikir tak berapa panjang kami decide jgak utk beli rumah.
Kami bayar booking fee sebagai tanda rumah tu bakal menjadi milik kami.

Tapi yang menjadi masalahnyer time tu nak bayar Deposit rumah.
Almaklumlah hubby not gomen staff. Sy plak masih pekerja kontrak.
As usual nak beli rumah kna bayar deposit 10% drpd harga rumah.
Hanya 90% loan bank.

Pening gak nak memikirkan manalah nak dapatkan deposit 10%?
Memandangkan umur kami masih dalam lingkungan 20-an,
developer cadangkan kami utk apply 95% loan bank.
So thats mean kami hanya bayar deposit 5% only.

Hubby submit everything document utk apply 95% loan.
Alhamdulillah. Loan bank lulus tak sampai 1 week.
Then we need to pay deposit 5% of harga rumah.

Mana plak nak dapat 5% deposit?
Yes inilah gunanya EPF. Alhamdulillah EPF hubby cukup2 je utk pay deposit.
Then, we use EPF utk pay 5% deposit rumah.

For time being, mmg struggle la nak bayar duit rumah.
Nak memikirkan bila nak masuk rumah lg. Almaklumlah rumah sewa kami skrg ni smuanye ihsan2 org.
Harapkan hadiah kawen yg org hadiahkan.

Apepun...Alhamdulillah. Kami sgt bersyukur dgn rezeki Allah.
Pada usia di hujung 20-an, kami memiliki rumah kami sendiri.

You Might Also Like

10 comments

  1. rumah ni kat mana erk...congrats2 ;)

    ReplyDelete
  2. sama la dear..i plak terpaksa buat personal loan utk preparation masuk rumah nanti..nak buat gov loan, tak layak lagi..huhu

    ReplyDelete
  3. memang!beli rumah ni kerja yang sangat kena gigih..hehehehe, BTW lawa umah akak :)

    ReplyDelete
  4. bagusnye lastly ade jugak umah sendiri.. sy still menyewa.. nk beli,tapi mslh kewangan coz both of us bukan kje gomen..

    ReplyDelete
  5. Salam
    Jemput join giveaway sy :)
    http://www.fatinarinabdullah.com/2012/01/first-giveaway-2101coffee.html?m=0

    ReplyDelete
  6. serius, beli umah sgt la leceh..dgn procedure nye la..duit nye lg..i nye documentation still pending ni..almost 2 month dh

    ReplyDelete
  7. btul tu faeza. org bukan tau camne kita struggle utk dptkan sebijik rumah tu kan. org cuma ingat kita ni banyakkkkkk duit sgt sampai bole beli banglo besar2. ahaks

    ReplyDelete
  8. faeza,congrats dah ade rumah sendiri.rumah br pulak tu. sangat santek design dia okeyyyyy....suke!! cik merah nanti ajak najla main kat playground depan rumah tau.... :)

    ReplyDelete
  9. hai. lepas ni struggle nak bayar bulanan rumah pulak kan? hehe. takpe janji kita usaha atas keringat kita.

    ReplyDelete

IG @littlepearlheart

Followers

Creative By Two

Subscribe