BF & Stock EBM

2:15:00 PM

Salam....


Alhamdulillah Humairah dah 2months++.

And till now favorite drink Humairah still Susu Mama. BF bukanla semudah yg disangka.

Awal Kelahiran...

Mula2 tu rasa mcm battle of breastfeeding. Luka and bengkak smua ade. Lukala yg plg menyakitkan. Nasib baik sy tak demam sbb kalo bengkak slalu akan demam. Humairah plak kalo bergayut mesti lama sgt. Kalo kejap mesti tak puas and akan nangis berterusan. Waktu luka tu sgt menyakitkan. Sakit sgt bila time Humairah menyusu.

And awal kelahiran sy byk berjaga malam utk BF humairah. Kdg2 dr kol 3pagi sampai after subuh pun tak berhenti BF Humairah. sgt penat and kdg2 stress bila tak cukup tdo.

dalam hati...baru tahu mcamana ade anak. bukan senang tau bila dh ade baby! huhu

sy hampir2 pasrah jgak. Slalu terfikir knape susu sy tak byk mcm org lain????

Breastpump

Alhamdulillah sy makin bersemangat BF Humairah after hubby hadiahkan sy Medela Swing Breastpump. sejak tu after direct BF humairah sy akan pump utk teruskan pengeluaran susu. Mula2 pump dapatla 1oz-2oz je dlm masa stgh jam and kdg2 dptla 2oz++. oklatu kan for starter.

Sy byk baca kat tenet cara2 nk bykan pengeluaran susu. tp sy tak ikut pun. sy ni takut ckit mkn yg benda2 pahit mcm lobak putih. nasib my mom tak paksa bcoz dia tahu sy takkan makan. tp sy still amik sayuran hijau mcm sawi utk khasiat. And setiap pagi sy akan minum milo + susu anmum for BF.

Motivasi BF

Ape yg sy buat sy always believe yg susu sy akan byk mcm org lain. and kwn2 yg byk support sy utk terus BF. sy byk baca motivasi utk terus BF instead of makan itu makan ini. sejak tu sy always remind to my self jgn stress bcoz once kta stress, akan effect BF. So Believe Yourself!

to mom-to-be

To mom-to-be yg 1st time dpt baby, always believe urself yg susu korg akan byk. Mula2 maybe akan susah ckit. Tp once on demand mesti makin lama makin byk. Kna rajin direct BF baby tau! jgn risau + stress! korg pasti bleh...

No Pacifier!

Humairah plak suka nak bergayut je. maka ade plak yg suggestkan pacifier. and sy plak kalo bleh tak nak sumbat pacifier kat humairah. say no pacifier! yes BF. my dad not encourage bagi humairah pacifier bcoz kami adik beradik membesar tanpa pacifier. try my best. Insyallah...

Start pump!

Sy start pump 3weeks after deliever humairah. Mmgla tak memberangsangkan. Dpt 2oz je, and kdg2 less than 2 oz. huhu. and kerana sgt risau tak dpt wat stock EBM., my friend suggestkan wat stock awal2.tp sy start wat stock EBM 3 weeks before start keje after pantang 44 days.

Sy start ajar humairah hisap botol susu. Kalo time lapar tu, sumbat je mesti dia nak. Tp kdg2 dia tak nak sbb tak lembut kot mcm mama punye kot. huhu

Stock EBM before keje

And before back to work. inilah hasil stock ebm sy. and kebetulan my mom beli new freezer. dapatla sy menumpang stock2 EBM sy for humairah. oooh ye sy store 1 bottle 2.5-3 oz je. takut2 nti baby tak habis minum. so tak membazir. and easy for my mom jgak nk budget. hopefully stock takkan putus.


Pump at office

Start keje dah ade rutin baru. Sy terpaksa pump kat surau. Kalo ade bilik sendiri lg senang. Kat office sy hanya pump 2times je. Kol 11am and 4pm before balik keje. masa tu mmg sgt kritikal! kdg2 tu tension je kalo meeting abis lambat. terpaksala tahan....

Alhamdulillah kalo pump kol 11am, sy dptla dlm 6-8 oz. And before balik umah sy pump dptla 5oz. so purata sehari dptla 10 oz.

and balik umah sy tak pump langsung. direct BF humairah je...and sebenarnya malas nk pump...hehehe. kdg bila tgh malam pun rasa nk bangun pump. tp malas. nasibla humairah akan bangun tgh malam utk menyusu. itu pun kdg2 humairah menyusu ckit je pastu dh tdo balik. huhu...

so mummy2 di luar sana...
lets BF our Baby....Always Believe Yourself


You Might Also Like

7 comments

  1. I always believe in breast milk..and inshaAllah, when I have a baby one day, i'll breastfeed them exclusively for 6 months. Bersemangat sgt ni :)

    thanks for the inspiring post! :)

    ReplyDelete
  2. yup, setuju. Kena percaya diri sendiri. Susu ibu adalah terbaik utk baby. Susah tu mula2 jek.. lama2 Insyaallah ok punyer.. :P

    ReplyDelete
  3. good! keep it up..
    dalam banyak2 storage bottle, saya suka safety plus sebab tutup dia senang cuci.. hehehe

    ReplyDelete
  4. entri pemberi semangat ni... TQ faeza... sy pun tgh study psl ni b4 nk naik keje ni. kiranya awk dh bg sket info kt sy...

    ReplyDelete
  5. entri yg sgt bagus..
    thanks yea..saya dapat banyak info n semangat pas baca entri ni..
    tqvm =)

    ReplyDelete
  6. salam sis..

    sy pon tgh survey2 b-pump nih, tp kandungan baru 5 mth ++, tjumpa plak satu website tgh wat sale b-pump nih, dlm dilema.. nk beli ke tak.. hehe..

    ReplyDelete
  7. shaheeda : its ok kalo u ni nk beli awal2. bleh je. mcm sy aritu mmg smua beli brg2 basic je utk bb. lps bersalin baru nk beli mcm2.hehe

    ReplyDelete

IG @littlepearlheart

Followers

Creative By Two

Subscribe