Nasi Goreng Cik Merah

10:32:00 AM

Cik merah sgt suka makan Nasi Goreng.
Pedas pun dia belasah jer.
Mama yg malas slalu la masak nasi goreng.
Lebih nasi kami sekeluarga sahur, so masak nasi goreng.

Saya namakan resepi ni Nasi Goreng Cik Merah.
Nie resepi budak2 pun tau masak kot! hahaha.

Nasi Putih (segenggam)
2 sudu planta
1 biji bawang kecil(dihiris)
1 biji bawang putih (dihiris)
Sedikit ikan bilis sebagai perencah
Sedikit telur

Sayur fresh dipotong halus supaya senang anak2 nak makan.lebihkan sayur sebab anak suka meratah sayur.
Lobak merah
Kobis
Kobis Bunga
Kacang panjang/buncis

Cara memasak...

Panaskan kuali. Masaukkan 2 sudu marjerin planta.
Tumis bawang merah & bawang putih.
Masukkan perencah ikan bilis.
Masukkan sayur yg diracik halus & sedikit jer air utk bg sayur lembut.
kemudian masukkan telur (sy selalu masukkan sikit je instead of sebiji)
Tunggu sehingga telur separuh masak dan masukkan nasi putih.
Kacau hingga rata. Ready to serve!!

*kalo suka bleh add kicap jgak....tp tanpa kicap pun dah sedap!



You Might Also Like

6 comments

  1. cik merah sama dgn kina, suka mkn nasi goreng. pedas pun dia belasah jer.
    ke mmg bdk2 suka mkn nasi goreng erk?
    hehehe...
    senang mak2 dia kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer kot. sbb ader perasa mcm2 dlm nasi goreng.

      Delete
  2. zabi aydan pun suka nasi goreng. faeza, cik merah kalau makan nasi dia makan sendiri ke ko suap? aku nak ajar zabi aydan suap nasi sendiri tp sure bersepah2 punya.. nak kutip2.. adehh if finger food aku kasi makan sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dina. dulu mmg suapla sbb malas nak kemas especially nenek dia tak kuasa nak mengemas. Now tak der maknenyer nak bersuap. sure nangis2 nak makan sendiri. tak per dina nti dia pandai makan sendiri sbb hari2 tgk kta makan. pakai sudu pun pandai sendiri jer.

      Delete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe