Wadai Kiping

1:56:00 PM

Last last entry sy ade mentioned nak share pasal Wadai Kiping.
Bila post kat FB ramai yg tanya ape kueh ape ni?
Actually macam bubur jer. Bahannyer simple jer. Tapi nama pelik ckit.

Menurut mak & makcik2 sy, dulu waktu arwah nenek masih ade dia rajin wat Wadai kiping ni.
Tak tahula ape maksudnyer. Tapi sape org banjar dia tahu kot Wadai Kiping ni.
Sape org Banjar angkat tangan!

Resepinyer tak bebapa nak ingat sangat. Tapi sangat simple.
Tak tahula sukatanyer. sebab tgk makcik sy suka hati dia jer.
Lepas menguli tu, ktaorg semua la dikerah untuk buat bulat2 kecil tu.

Bahan tepung utuk diuli.
(wat bulat2 kecil. wat kecik2 jer sebab nanti masuk dalam kuah dia akan kembang)
-tepung pulut
-air
-garam
-air kapur ckit

Bahan kuah
-santan kelapa/santan kotak
-gula merah
-gula pasir
**kalo rasa nak letak durian pun bleh, mcm masak bubur kacang.

Lepas kuah dah siap. masukkan jer tepung yg telah dibentuk bulat2 kecil tu. senang.
Mmg sedap. tak tipu. hehehe.

Selamat mencuba!
kalo nak details korang goggle. ade jer yg share resepi ni.


You Might Also Like

8 comments

  1. arwah mak pun orang banjar tapi tak penah dengar pun kueh ni..

    tudung tu dia bagi rm65.. harga tag rm80.. pkns tingkat 1.. kedai baju2 tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks mama for d info. bilala dpt ke sana nk shopping.

      Delete
  2. nenek i org banjar...i mmg tahu sgt la kuih wadai kiping ni...dia mcm puteri mandi sket tp puteri mandi salut dgn kelapa...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah mcm puteri mandi kan. sedap dan berlemak...

      Delete
  3. my husband orang banjar.. tiap kali ada kenduri keluarga husband, mesti jumpa bubur ni. selama ni ingatkan puteri berendam.. rupanya ada nama lain, wadai kiping..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pelik betul nama nyer kan. manala diaorg dpt nama wadai kiping tu...

      Delete
  4. my husband orang banjar.. kalau time kenduri saudara mara, mesti jumpa bubur ni. ingatkan ni puteri berendam.. rupanya ada nama lain..

    ReplyDelete
  5. my husband orang banjar.. tiap kali ada kenduri keluarga husband, mesti jumpa bubur ni. selama ni ingatkan puteri berendam.. rupanya ada nama lain, wadai kiping..

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe