Paratha Cheese : Step by step

10:45:00 AM

Kalo ader pernah baca entry resepi Paratha Cheese
Kali ni sy wat entry step by step memandangkan ade yg bertanya mcm confius caranya.
senang jer. kalo susah confirm sy tak buat. hahaha.
Mmg dh jadi favorite. especially hubby. mmg sentiasa jer ader stok roti paratha dlm peti ais.
cuma inti jer berubah2. kekadang tu sy guna sausage jer. ikut selera masing2.

Kalo entry Paratha Cheese yang lepas, sy guna roti jenama Mission Wraps.
Tapi sebenarnya bukan roti Paratha. hahaha. salah beli.
Tapi sedap jer sebab nipis. lebih sesuai mcm nak wat twister yg kat KFC tu.

Paratha pun ader byk flavor jgak. Kali pertama sy try Plain Paratha.
Sy beli brand Kawan. mmg ader jer kat mana2 pasaraya.
rasanya mcm roti canai. cik merah sgt suka mkn kosong jer.

Inilah rupa roti paratha nyer...mestim korg slalu jumpa kat kedai or pasaraya.




Step by step

1. Macam biasa nak masak sos spagethi. Tapi yang kurang kuah la kan. sebab nak masuk dalam roti paratha. Tumis bawang putih dan masakkan daging cincang dulu. Boleh juga nak masukkan bawang bombay cincang.
Add ckit black pepper pun boleh kalo nak pedas. Done for inti.




2. Panaskan roti paratha dalam pan. Masak sampai roti half cook. Then, dalam pan jugak letak dan ratakan inti pada separuh bahagian roti paratha.


3.Taburkan mozarella cheese. Then letak mayonise. fuuhhh....mmg melemakkan!
(sy jarang guna mozarella, potong jer cheese biasa tu, pastu letak mayonise)

4.Lipat dua roti paratha. Terbalikkan sampai cheese dah mula cair and roti paratha dah melekat dengan inti.


Sedia untuk dihidang...Boleh potong kepada 3 slice. senang nak makan ramai2.

You Might Also Like

6 comments

  1. Mesti rasa lain kan, ros buat guna mission wrap tu... :) hehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jer ros. tapi paratha ni cepat kenyang. so akan makan ckit. kalo mission wrap tu pun sedap.

      Delete
  2. sedap! balik ni nak buat. TQ share!

    ReplyDelete
  3. Yummeh.... nak try la kat umah. Rase nye kat sogo ada jual. Tak ingt nama nya.

    ReplyDelete
  4. Simple yet delicious! Menyelerakan! :)

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe