Home Project #2 : Budget Kids Playarea

11:30:00 AM

Minggu ni memang temanya Playarea.
Ade yg berkata seronoknye ade playarea.
Kalo ikutkan hati sy lebih suka playroom.
Tapi apakan daya tiada bilik untuk dijadikan playroom.

Entry ni nak cerita pasal budget playarea ni.
Kebanyakkan sy beli dr IKEA. Mudah & senang didapati.

 
EXPEDIT Shelving unit, black-brown  
RM199

 

NYTTJA Frame, assorted colours RM9.90  / 2 pieces
Product dimensions = Width: 14 cm Height: 19 cm
3 set : 3 pcs  x RM 9.90 = RM 29.70

 
DRÖNA Box, yellow RM19.90
5 pcs x RM 19.90 = RM 99.50

Printing label : RM 5
kalo ade printer kat rumah lebih jimat.


Sy tempah cushion panjang ni di kedai langsir area rumah. Actually korg boleh pegi mana-mana kedai hiasan dalaman yg ade wat tempahan langsir or cushion. Tanya nak tempah cushion panjang. Bagi jer ukuran. Cushion ni menggunakan span tebal 2.5 inch. Kemudian di sarung dengan kain bewarna putih. Budget : RM 80

Dah siap, sy cari kain di Nilai 3. Kain langsir Cotton RM 8 semeter. Sy beli 3 meter. Sy tempah sekali. Tempah jer dah RM50. huhu. Bagi sy mahal. alangkah bestnyer kalo pandai menjahit.

Budget Playarea by Mama Humairah
  1. EXPEDIT Shelving unit, black-brown  : RM199  
  2. NYTTJA Frame : 3set  x RM 9.90 = RM 29.70
  3. DRÖNA Box (Yellow) : 5 pcs x RM 19.90 = RM 99.50 
  4. Printing label : RM 5
  5. Customize cushion : RM 80
  6. Material kain  3 Meter x RM 8 = RM24
  7. Tempahan sarung + zip : RM 50
Total Damage : RM 487.20

Berbulan2 menyiapkan playarea ni. Maksudnyer budget adalah budget bulanan. Budget bulan ni beli barang di IKEA, budget bulan depan tempah cushion, bulan seterusnya tempah sarung cushion plak.

Sy rasa budget boleh dikurangkan jika korg boleh custom made sendiri cushion & sarung. Sy mmg tak pandai menjahit sgt. setakat jahit butang baju bolehla. hehe

Selamat Deco Deco!

 

You Might Also Like

11 comments

  1. wahh ada tema mingguan hek...best2!!

    pasal printing label tu..nape faeza tak print jek sendiri kat umah? ke sbb nak high quality printing?

    apapun, senarai harga camni REALLY helps utk buat bajet..aha! ;D

    ReplyDelete
  2. faeza, boleh invest untuk beli mesin jahit kecik yang murah. banyak ada jual sekarang ni with less than rm300 macam tu.. boleh belajar pelan-pelan melalui internet.. in syaa Allah, lama-lama pandailah! :)

    ReplyDelete
  3. wahhhhh keratif sungguh kamu yeee

    ReplyDelete
  4. tak tau nak kata ape...ini mmg playarea idaman saya! sgt2 teruja! bajet tak de la tinggi sgt...double suka.. penah terfikir nak buat..tp asyik tertangguh bila tak tau nak tempah cushion tu kat mana..tq..tq sbb share skali ngn bajet...senang nak plan...

    ReplyDelete
  5. bagus idea ni...tak terpikir pulak...

    ReplyDelete
  6. Suker sangat dengan idea letak frame ikea sbg label tu..dr ritu pikir acaner lah nak label bekas2 menan dak qaleef tuh...:-) dapat idea dari sini..:-)

    ReplyDelete
  7. Suka idea expedit dan tilam tu..dah penah tgk kt iheart organizing. 1 day will copy that!

    ReplyDelete
  8. suka sanagt dengan playarea ni..

    ReplyDelete
  9. Salam, tumpang tanya di mana nak buat custom cushion tu ye?

    ReplyDelete
  10. Salam,

    This is my first time here, good blog btw. Kata mana nk buat custom cushion tu ye? Byk tempat saya cari tapi still tak jumpa

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe