Home Project #2 : Kids Playarea Part 2

12:10:00 PM

Hi Monday!

Bersambung cerita Cik Merah's Playarea #1
Part #2 ni agak menyedihkan.
Planning sy nak letak beberapa frame sebagai hiasan pada dinding.

Step 1 : Potong kertas mengikut frame.
Step 2 : Tampal kertas mengikut susunan frame ikut kreativiti sendiri.
Step 3 : Dah susun atur kertas, barula kita gantung frame pada wall.

Byk kali jugak sy tukar susun atur frame. Supaya tak nampak serabut.

Gambar di bawah ni memang serabut. Kat situla tempat mainan anak, kat situ tempat mama letak barang2. huhu.



Kesemua frame sy beli di ikea. Ader bermacam size. So nampakla kepelbagaian. Sy pilih untuk memilih pelbagai warna pink, blue, green.

Design pada frame, ade yg sy design sendiri dan ada juga yg download dari internet.








Seperti Home Project #1 : Kitchen Wall Deco, sy hanya gantung guna double sided tape. sebabnya sayang nk drill dinding. Project kali ni pun sy gunakan double sided tape. First time, sy yg tampal pada dinding. Tapi tak tahan, frame asyik jatuh jer. Hubby kata maybe sebab salah teknik.

Then, hubby plak tolong tampal. Mula2 tu ok jer. seronok kot sebab projek menampakkan hasil! Tapi tetiba tgh malam dgr benda jatuh. seram mak! Sekali lagi frame jatuh. huhu. sedih sgt. Sy rasa permukaan wallpaper tu tak sesuai untuk tampal.

Makanya sy anggap projek wall art sy gagal. huhu. sedih! korg ade suggestion lain tak?

Walaupun tak berhasil, sy sempat amik gambar kejayaan sementara projek ni.
Inilah hasilnya bila frame dah melekat pada dinding.







Belum habis lagi....ada part #3 tau!

You Might Also Like

22 comments

  1. guna double tape yang nipis atau yang tebal tu? nadt pun ada tampal frame yg sama kat dinding. kalau double tape yg npis tu memang akan jatuh, so nadt cuba double side tape tebal yang foam tu dan yeahh..berjaya tak jatuh2 da.

    ReplyDelete
    Replies
    1. faeza dah guna super duper tebal. Kat kitchen ok jer sampai skrg masih bertahan. permukaan wallpaper ni kot yg jd puncanya.

      Delete
  2. ada double tap utk dinding sis..cer try cari kat kedai hardware...yang mcam pelekat cermin ikea tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks. nak try la tanya kat hardware

      Delete
  3. Replies
    1. tak sabar nak tgk bilik kakak aleesya :)

      Delete
  4. hasil memang dah cantik dah.. tapi jatuh tu yang tak best tu.. sayang nyee.. aku pun rasa kena lekat dengan double tape yang tebal kaler hitam tu. in syaa Allah tak tak jatuh.. atau mungkin frame tu berat sangat ke.. aku selalu je kene.. letak frame kat kepala katil.. tiba-tiba jatuh.. nasib baik siang. tak kena kepala.. ngehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku dh guna yg tebal. aku rasa permukaan wallpaper tu.

      Delete
  5. Cantik..... best kan jadi kreatif..
    Teringin nak buat macam ni nak gantung kat bilik nanak..

    Ingat nak letak gambar-gambar sepanjang pembesaran dia..
    Tapi ok ke letak gambar ek..?mmmmmmmm

    Untong cik merah... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice idea! buatla deco deco mcm tu. mesti cantek :)
      cik merah tak faham. mak yg over tau! haha

      Delete
  6. wohoooo cantek bangat! bile la aku nak ader umah sendirik jugak nih :(

    ReplyDelete
  7. wahhhh...suka...cantik..mcm ni la impian sy nak wat playarea anak..kemas dan teratur!..yg pasal frame tu, rasanya mmg sebab wallpaper tu la tape tu tak melekat...kalo kat dinding biasa mesti tak jatuh punya..cuba caik tape yg mck cermin ikea tu ek..rasanya boleh kot...

    ReplyDelete
  8. Cantiknya!!btw frame tu u buat sendiri ke?i mean the wording!lawalaaaa.... :)

    ReplyDelete
  9. alamakkkk CANTEKnyaaa...!!! faeza mmg pandai bermain warna dan sgt kreatip!! i LIKE!! ;)

    psl frame tu...drill je...ahaha...tak mmbbantu ek...hrp maap ;p

    ReplyDelete
  10. cantiknya my mentee deco..tapi yr mentor super dupa not creative person.....saya yg byk kna bljr bab ni ng faeza ni..superb faezah...santek sgt

    ReplyDelete
  11. Menarik jugak hasilnya. Tapi sayang tak tahan lama pulak tergantung.

    ReplyDelete
  12. Faezah.. akak nak tuk playroom qaleef yg akak tempah tu mcm gambar no 4 dr atas..simple tp tulisan nyer jelas.. atau no 5 tu..tapi tak nak gambar peta...haaaa..boleh tak..?? Sori akak letak kat comment jer..sbb nk tunjuk gambar awak yg akak pekenan...:-)

    ReplyDelete
  13. Cantiknyaaa rumahh....sgt kreatif ;)

    ReplyDelete
  14. Cantiknyaaa rumah....sangat kreatif ;)

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe