2nd Pregnancy : 32 weeks & plasenta previa

10:47:00 AM

Allahu Akhbar!

Cabaran untuk 2nd pregnancy ni agak mencabar compare to 1st pregnancy.
Alhamdulillah walaupun cabarannya agak mencabar, sy cuba untuk tabahkan hati dan mengawal emosi. Allah sedang menguji hambanNya. Semoga sy akan lebih tabah dan redha dgn setiap ujian yang bakal sy tempuh. In sya Allah.

Susulan dari entry.... 29 weeks pregnancy


32 Week Pregnancy

Lately ni, asyik ulang alik ke KK jer. Sampaikan boss sy perasan sy kerap sgt ke klinik.
Alhamdulillah dapat boss yg sgt memahami. Kalo tidak, agak stress jgak dibuatnya.

Checkup kali ni bersama doctor.
Since byk kes during pregnancy ni, sy lebih kepada consult dgn doctor.
Kalo dulu, sy hanya 2 kali jer jumpa doc. Byk consult dgn Nurse.
Tapi kali ni mmg muka sy jer la yg masuk bilik doctor.

Checkup kali lebih kepada masalah uri/plasenta bawah.
My consultation...

Doctor : Puan Faeza sihat arini? 
Sy : Alhamdulillah Sehat
Doctor : Ada keluar darah tak? 
Sy : So far tak de doctor.
Doctor : Ok, now dah 32 weeks, sy akan buat surat untuk refer ke hospital yer. Nanti awak kena pergi hospital untuk details checkup due tu plasenta previa. Awak nak Hospital mana?
Sy : (Blur...nak g hospital mana ni?) Dengan slumber jawab jer Hospital Putrajya.
Berdebar sebab 32 weeks dah kena refer hospital.
Doctor : Ok puan. Jom kita scan. Tengok keadaan uri.

Scan kali ni doc hanya check jantung baby.
Lebih banyak kepada scan plasenta sy.
Lepas perut kna godek-godek,

Doctor : Rasanya mcm tak der...
Sy :  ape yg tak de doctor?
Doctor : Rasanya uri awak dah ok. Kepala baby pun dah ke bawah.

Doctor yg sedang scan, panggil plak doctor lagi sorg.
Scan lagi utk confirmation.
Tak paham sebab dorg ckp term2 medical kot.
Doctor lagi sorg pun ckap benda yg sama....rasanya dah tak der.
Confius betul aku doctor ni...

Ok...lepas tu doc yg scan sy tu sahkan yg uri sy dah naik.
Kembali ke normal. Allah Akhbar! Alhamdulillah.
Rasa sebak pun ader. Allah itu Maha Kuasa.
Terima Kasih Ya Allah....

Lepas scan, doctor inform yg sy tak perlu refer ke hospital sebab plasenta problem dah back to normal.
Doctor just set appointment dengan Doctor Pakar pada Minggu ke 36 untuk lebih details.
Baru tahu rupanya KK pun ade Doctor Pakar.

Alhamdulillah...Syukur padaMu Ya Allah.
Semoga sy dapat melahirkan anak dalam kandungan ni dengan selamat & sehat. Insyallah.

You Might Also Like

20 comments

  1. so cute both of you.tp baru sy pasan,bila prgnant ni mcm muka membujurla.cantik..cam anak laki je :)
    btul x.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama tumpang kecomelan cik merah. Aminnn...:)

      Delete
  2. take gud care of urself nebermate..hehe ;)

    ReplyDelete
  3. Hope everthing will be ok. Sy mggu ke 32 dapat tau air ketuban kurang. So, kena refer pakar jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Take care dear. Semoga smuanya selamat Insyallah

      Delete
  4. you look so beautiful naturally dear...:))

    ReplyDelete
  5. faezaaa cantik jubah...kat mana beli ? ke custome made ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sempat nak customade pun. semuanya ready made. Ni jubah lacey from Calasqisya.

      Delete
  6. Boboboy...😋
    Hebatnye kuasa allah...tc tau mommy

    ReplyDelete
  7. pregnent pon muat, takut nk beli, ingt cutting slim.. :)

    ReplyDelete
  8. Wah, pregnent pon muat. ing kn cutting slim :)

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah kak.. Sebak bca..kuasa allah kan :)
    Comel kak pegnen.. Boboy ke girl ea?? Harap boboi..hehhehe... Dh sepasang nnt..
    Tp apapun harap sehat semuanya :)

    ReplyDelete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe