20 Months & Breastfeeding

9:25:00 AM

Alhamdulillah. Harini genap cik merah 20 bulan.
4 months to go! cik merah genap 2 tahun.
Membesar dengan sehat dan panjang akal. ade saje benda baru yg direka.

Humairah agak lambat bercakap.Word yg confirm papa, mama, mak, kakak etc.
Yg lain tu lebih kepada bunyi.
Tapi rajin solat. Nampak masjid jer terus tadah tangan mcm nak berdoa and sujud sampai benjol la dahi.

Suka sgt kalo dapat mandi pool. nangis2 bila suruh keluar.
 


Alhamdulillah masih breastfeed cik merah sampai ke arini.
Dah mmg favorite cik merah adalah susu mama. yummy!

Humairah tido memang kena bergantung pada breastfeed.  
Korg ade tak petua or tips untuk ajar anak tido sendiri tanpa bergantung pada ibu? 
Dah nak masuk 2 tahun ni. Kalo boleh nak ajar anak tido sendiri.emmm...dah lambat sebenarnyer. patut dari kecik dah jar kan?
Please share.....Thanks!

Humairah dah jarang bangun malam utk menyusu. Kekadang tak bangun langsung sampai mama bangun pg keje. Kalo dulu tido bersempitan dgn mama & papa.Now sy dah tidurkan humairah kat tilam lain supaya tido lebih selesa. And mungkin sebab tu juga Humairah dah jarang bangun malam.sebab dah kurang bau mama. haha. Tapi kalo hubby tak der, humairah la yg teman mama...cayang Humairah!

Sy plak dah stop pump. Plan nak ajar Humairah minum fresh milk. Tapi mengikut rakan2 KIM, kalo dah makan makanan yg berkhasiat dan seimbang tidak perlu susu tambahan.

Fresh milk VS Formula Milk?? Source : Susu Ibu.com

kalu kita nak bagi pilihan pada anak2 untuk minum susu, susu segar, yogurt drink 
(atau ada lagi ke?) adalah pilihan yg sesuai 
dan BUKAN SUSU FORMULA. 
selain susu segar yogurt drink dan pelbagai pilihan minuman lain dr sumber tenusu yang BUKAN SUSU FORMULA, tak salah kan kalu kita ganti SI bagi anak2 dengan minum MILO atau minuman berperisa coklat lain..?
Pendapat saya, kurangkan pemberian susu berperisa coklat, sebabnya ia terlalu manis! Saya lebih banyak berikan fresh milk, amat-amat jarang sekali berikan susu perisa coklat, dan sekiranya saya berikan milo, saya buatkan milo tanpa susu pekat manis mahupun gula kerana milo itu sendiri sudah mengandungi gula..

You Might Also Like

14 comments

  1. ikut pengalaman

    hafiy menyusu until 3++ years. juga tdo dengan minum susu ibu. bila mengamuk pn ditenangkan dgn menyusu. bila dah stop breastfeed, dgn sendiri nye dia pandai tdo sendiri bila mengantuk

    ~ kak zera

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak zira. Insyallah nanti pandai sendiri la cik merah tu. :)

      Delete
  2. Assalamualaikum...

    Seronok bc experience mommies yg dpt bf ank smpai 2 thn. Alhamdulillah, murah rezeki Humairah. Mesti kuat bonding ibu & ank nti, InsyaAllah...
    Rezeki my baby Faheem cuma sampai 11mo+. Tapi Allah kurniakan sy rezeki lain.
    Hopefully the next one ni sy dpt bf smpai 2 thn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Humairah mmg manje lebih dah ni. Insyallah next baby boleh BF sampai 2 tahun. ameen..

      Delete
  3. nampaknya mmg tiada tips utk itu. i pon tgh struggle nak wean off & suruh dia tido sendirik, nampaknya masih gagal. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aritu my auntie bg tips. Ckp dgn anak nenen jap pastu tdo sendiri tau. then lama2 anak dia pandai tdo sendiri.

      Delete
  4. xnak jawab soklan tp nak tanya hehe
    bila cik merah nak jadik kakak?
    ngeee~

    ReplyDelete
  5. Bestnyer dpt myusu anak lg.. Auni pun sama dgn humairah lmbt ckp, mama papa cantik sakit tu bleh la dgr kkdg.. :p ros skrg hnya asingkan tmpat tido auni dgn lain2 tilam.. Klu nk letak biik berasigan tu xsggupla.. Keciannn :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. aahla Ros. kesian dia kna tdo sorg kalo letak bilik lain. Insyallah nti ade geng baru blehla auni tdo dgn adik dia.

      Delete
  6. wah, humairah dah besar. dh nk 2 tahun. cepatnya masa berlalu ;) semoga humairah membesar menjadi anak yg solehah, amin

    ReplyDelete
  7. tahniah seronoknya...akakpun hampir 20 bulan juga lg 4 hari :p

    skrg irdina dah kurang menyusu malam tp maybe sbb akak preggy..apa yg akka buat tak offer tp bg je masa dia nak...mmg terpaksa ajar dia tidur sorg-sorg tp tak ndak nyer dia..so lepas dia lena baru akak pindah dan bg dia tido jauh sikit..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak izzah. samala situasi kita. tapi humairah sy tak offer. dia mmg pandai cari sendiri. nk tdo mesti mencari. Dah tdo baru leh angkat pindah ke tilam lain pastu kena hadang dgn byk2 bantal. huhu

      Delete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe