Curtains to Floor

4:31:00 PM

Husband asyik tanya jer bila nak hang curtain. Insyallah esok installer akan dtg utk hang curtain.
Kalo x mmg buruk benar keadaan rumah bila curtain cacar marba. Dahla singkat.
Pening aku tgk rumah sendiri. Hopefully bila curtain dah hang, keadaan rumah akan lebih ceria.

Untuk curtain, sy minta installer yg dtg ukur and pasang rail & rod sekali.
Makanya ukuran dapat dr installer. ade yg tanya camana nak ukur uk wat curtain??
Kalo tanya mak mak ni, diorg agak2 jer. diaorg suka guna istilah keping keping.
Contohnyer kalo 2 tingkap...pakai 4 keping. Tak payah sibuk2 nak amik tape and ukur.

Tapi in proper way, mmg la kna ukur kan. Bila dah hang terletak jer curtainnyer .
Sy pun baru belajar ckit2 dgn installer cara nak ukur langsir.

Cuma guest room and cik merah's room jer sy tempah sendiri kat Nilai 3. {Entry Guest Room Curtain}
Untuk konsep rumah baru sy ni. langsir semuanya labuh ke lantai. Curtains to floor katanya...
Especially living & dining hall. dari ceiling to floor lg. class ko!
Cuma bilik jer sebab dah ader aircond atas tingkap. Makanya curtain start bawah aircond.

Sebelum melalut, sy share cara ukur tingkap untuk curtain.
Untuk sahabat yg bertanya memandangkan sy bukanla pakar. sy rujuk dan beri info ape yg sy tahu.


Mengukur lebar langsir
Source : Hiasan Reka Indah
 
Pastikan ukuran dibuat pada lebar trek langsir atau batang rod. Sekiranya mahu memasang trek atau batang rod yang baru , lebihkan 15cm hingga 30cm kiri dan kanan tingkap serta 12cm hingga 15cm di atas kepala tingkap.


- So, korang amik tape and ukur lebar tingkap dan lebihkan di belah kiri dan kanan. so tak der la cukup-cukup ikut ukuran lebar tingkap. Begitu juga atas kepala tingkap.lebihkan atas kepala tingkap untuk pasang rail.
- Untuk kes tingkap sy ni, tingkapnyer kecil and tak center. So, installer suggestkan sy pasang rail dari hujung dinding ke dinding. So, nampak cantik & penuhla ruang tu dgn langsir.


Mengukur Labuh Langsir
Source : Hiasan Reka Indah

Adalah cara terbaik untuk membiarkan langsir tergantung ke paras lantai atau di bawah paras tingkap. Kami mengesyorkan labuh langsir diukur samaada seperti berikut :
A. 1cm di atas lantai
B. 15 – 20cm di bawah aras tingkap
C. Sama paras tingkap






- sy apply concept curtains to floor. org kata nampak tinggi ruangnya. ye ke?
- ukuran dibuat hingga ke lantai. 

Beli kain Langsir.

Saya pergi ke kedai kain langsir dan bawa ukuran lebar dan labuh yg telah di ukur. nanti org kedai tu akan kira brape meter kain yg kita perlukan untuk ukuran yg telah diberi. Tapi kalo kita dah tau berapa meter nak guna lagi senang kan.  tapi make sure bidang2 kain langsirnyer yer. 

 *mak kata kalo lebih byk kedut lagi cantek. sy kata duit pun kna cantek jgak!

Sebelum...
 
Selepas...*inilah kes bila terlebih ukur. hahaha! tapi ok jer kan?







You Might Also Like

13 comments

  1. wahh..cantiknyaa rumah awak!
    langsir tu pun ok je bagi saya..rumah saya pun langsir terlebih sbnrnye..hihihi

    ReplyDelete
  2. Hi there...mmg jauh beza dr segi cantik before and afternyakan. Rumah kami ni kami suruh kedai je dtg ukur. Takut salah ukur sendiri hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aahkan kta skrg ni senang & mudah. order jer lg senang. tp kalo mak mak kita smua nak jimat. so kta wat la senyap2 jer. dia dtg tgk dh siap.

      Delete
  3. thank you for info... tak sabat nak tunggu tuan rumah pasang langsir baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. iera...seriusly berdebar nak tgu. hopefully ok dgn pilihan sendiri :)

      Delete
  4. kalau kat rumah my mom, mmg akan sengaja lebihkan camtu...style kn? hihihi

    ReplyDelete
  5. Fae, kalo xkisah...leh share name kedai kat nilai tu x hihi? So yg ni fae mmg mntak nk byk kedut ye? Cntik sgt kain day n night ni...yg day tu polos je...leh share rm brp semeter tuk 2-2 kain hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aishah, sy tempah kat MK Curtain Nilai 3. Mmg byk signboard MK Curtain kalo pg Nilai3. kedai warna merah. harga tak der la murah sgt. tapi sebab dah berkenan sgt. pejam mata la.hehe. lgpun situ kainyer cantek2 & memenuhi citarasa.

      Delete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe