Aidiladha with in-laws

10:40:00 AM


Alhmadulillah, Aidiladha disambut dalam keadaan sederhana di teratak baru kami.
Semuanya berjalan lancar.
Walaupun kami belum officially stay. tapi perabot almost complete.
except sofa. saje senang humairah n sepupu sepapat nak berlari.
cuma proses deco deco jer yg agak slow.

My parents in law, adik beradik MIL & adik beradik hubby semuanya beraya di rumah kami.
memang meriah and riuh rendah. tak cukup tempat tdo terpaksalah ade yg tido di ruang tamu.
tp semuanya seronok n happy :)
tetamu ader jer yg berkunjung especially pak cik mak cik. thanks for coming! 

Sebelum raya....
2 hari sebelum raya sy & hubby dh cuti. Almaklumlah 1st time nak jadi tuan rumah.
Alhamdulillah, curtain sempat hang 2 days before raya. maka nampakla berseri rumah dgn langsir itu.
kalo tak rasa tak lengkap dgn langsir cacar marba.

Lepas installler curtain balik. kami ke Nilai 3. Tujuan utama nak beli tilam kekabu utk tetamu.
Takut nti ader plak yg tak selesa tido di rumah kami.
Plan mmg nak beli tilam. Tapi byk plak terbeli dgn karpet bagai.
Beli khemah utk masak2 belakang rumah. sampai kna bersempitan dlm kereta gara2 tak muat masuk barang2.
Khamis plak pegi pasar and Giant shopping brg2 dapur plak. ade je yg tak cukup. 

Malam raya.
Plan asal, kami nak jemput budak sekolah tahfiz utk dtg takbir raya di rumah pada malam raya.
Tapi budak cuti balik rumah. Jemput org masjid plak ader program lain.
Makanya...kami satu family, anak beranak, adik beradik la bertakbir di malam raya.
After solat jamaah maghrib, takbir raya sekali bacaan yasin & tahlil dan selesai dgn solat isyak.
Lepas tu makan time!

Menu malam raya banyak my mom yg masak dari rumah dia.
so selamat sebab aku tak payah masak! hahaha! hanya goreng ayam n ulam sahaja.
Menu malam raya is sambal udang petai, masak lemak nenas ikan masin, ayam goreng, ulam-ulam & tempoyak. Dessert is bubur kacang durian yg sgt sedap dan telah dijadikan aiskrim.

solat berjemaah
takbir raya
Menu malam raya
Hari Raya Aidiladha
Punyerla bz di dapur. lupa nak jahit jubah cik merah. terpaksala pakai jubah singkat. huhu.
bising my MIL. last skali dia yg tlg sembatkan. Semuanya konsep jubah. Hubby beli ketika menunaikan umrah. tudung pun pakai yg memang tak payah gosok.

Pagi subuh lagi bangun utk masak. 1st time ok bangun pagi raya masak!
selalu bangun mandi sunat raya, pakai baju raya terus g masjid.
Kali ni tak pg solat raya pun, dok sibuk uruskan kat rumah.
Menu pagi raya is soto + bergedil. Bahan dh siap cuma tumis jer pagi tu.

Sempatla snap gambar raya. tapi tak byk.
itupun lembu depan rumah dah panggil nak siap sedia dikorbankan.

Menu tenghari pula is Nasi Ayam.
Daging korban pula kami masak Nasi Arab.

Mmg letih giler kot. Keje masak + basuh pinggan + kemas dapur.
Memang jadi org dapur jer aku. Thanks to my SIL sbb byk tlg kat dapur.
MIL plak kepenatan and dia just bg arahan. aku & SIL byk masak.
Kesimpulan aku berbangga dgn diri sendiri berjaya masak mcm2.
of course la dgn bantuan MIL & SIL. Puas hati ok!

Dalam hati....
Baru masak nak sambut raya. pastu bukan ramai pun org dtg rumah.
Just sedara mara jer pun! macam nak wat kenduri plak.
patutla org skarg catering jer!
Penat jgak yer....tapi happy bila tgk smua tetamu pun happy :)


Menu Raya : Soto
Nasi Arab...
Gambar di bawah ni adalah dari FB. credit to fotografer.
Gambar Majlis Korban di kawasan rumahku...
Alhamdulillah 2 ekor lembu berjaya dikorbankan.

 

 







You Might Also Like

8 comments

  1. cantik la umah... memang puas hati.. :)

    ReplyDelete
  2. cantik meja makan.. hehe ;)

    ~kak zera

    ReplyDelete
  3. ni taman tiara heights salak tinggi kan?? :)))

    ReplyDelete
  4. hampir duduk taman situ...tetiba suami ubah fikiran nak buka kampeni dekat melaka. jd batal hasrat..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo sukalatu dpt dok melaka ek. kalo tak berjiran la kta yer. bleh cik merah kwn dgn amani :)

      Delete

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe