Cik Merah's Sweet Buffet

10:15:00 AM

Untuk Humairah's Birthday, tiada cartoon theme.
sebab aku pun tak brape nak reti yg theme cartoon2 bagai ni.
Pernah sekali buat Minie & Mickey Birthday theme. Itupun main belasah jer.

Dah nekad tiada warna2 biasa yg aku suka especially pink purle red.
Tiada lagi warna sweet2 pastel gitu.Terasa mahu berubah angin walaupun aku bukanla pecinta kuning.
Tapi demi kelainan amik warna yg jarang terlintas di fikiran aku.

Puasla mengoogle sana sini. Inspirasi blue turquiose + yellow dari enty Blue & Yellow Theme 
Okla untuk 1st trial ni. Simple jer okla kan.
Ader yg bertanya tempah kat mana? aku ckpla wat sendiri jer. tak der budget nak tempah wei!

Inspirasi blue + yellow.

Org slalu panggil candy buffet. Tapi aku rasa nak panggil sweet buffet.
Sebabnyer aku bukan ade candy sgt pun. Kalo bleh sebenarnya aku tak nak letak2 benda jajan yg kebanyakkan parents skrg tak bg anak diaorg makan. termasukla aku.
Tapi aku letak la jgak gula2 & sumi jeli tu. and aku letak sekali kerepek utk mak cik pak cik yg nak mengunyah2. Aku ade plan nak tempah popcorn. tapi malas nak call pak cik popcorn tu. hehe.

Inilah rupa sweet buffet DIY by mrs. aisheiteru. simple je kan?
Everything deco deco tu aku DIY. cuma part birthday cake, cupcakes & tart tu aku order jer.
Just to share idea with u alls my DIY sweet buffet.

Cik Merah's Sweet Buffet
 

 1. Food tag. 
Aku kan ade blog pasal aku kena chevron fever. makanya memang byk chevron pattern jer.
Seperti biasa design sendiri agak cincai boncai ckitla. Tak macam professional.
Pastu pergi print kat kedai printing. tapi kalo korg ade printer lagi jimat kot!
Cost printing : Size paper A3 : RM 3 - 5 (based on paper quality)


2. Plate for cupcake & fruit tart
Yg ni aku memang ade dlm simpanan. aku pernah terbeli time pg KK Home kat setapak. murah jer tak sampai RM 5 pun. white color. pastu lapik with dolly paper size besar lebihan time wedding aku 2 tahun lepas.




3. Cake stand 
Cake stand utk cake besday humairah mmg betul2 DIY. patutnyer nak pinjam officemate. tp xde plak. maka terpaksa la aku DIY. amik kotak kosong and aku wrap dgn paper warna blue. so nampakla mini kek tu timbul ckit. hehe


4. Frame
Yang ni pun aku design sendiri. Pergi print A3 kat kedai. Frame ni pulak recycle wedding punyer. Seingat aku beli kat ikea tak sampai RM 10.



5. Bunga tissue & tag
Actually ni kekonon nak wat centerpiece. tp aku tgk angin kuat. tak jadi nak letak atas meja. so wat paparan kat sweet buffet. bunga tissue hasil tangan my officemates. kesian demam2 pun wat utk aku. thanks nad. Patutnyer kna guna span utk cucuk bunga. tp aku malas. aku letak jer tissue dlm cawan ikea tu. pastu aku letak jer bunga and tag.comel plak rasanya kan?

 

6. Ikea vase
Sebenarnya ni pasu bunga ikea. Tapi aku rembat jer utk letak sweets. aku letak gula2 mentos warna biru and sumi mangga ala2 yellow. dah nama theme blue yellow. haha. Kalo tak silap harganya RM 7.90 per pcs. Atas kemalasan amik penyepit and sepit jer tag kat vase tu.


7. Balang Ikea
Balang ni memang dh ade kat rumah. Kalo tak silap harganya RM 6-7 per pcs. Balang ni aku letak tag bulat pada penutup. Pastu dalam tu letak kerepek espcially utk mak cik pak cik yg suka mangunyah. Yerla org tua bukan suka yg manis2 kan. Dalam tu aku letak kerepek ubi jari, kacang goreng bawang putih, kacang kuning & biskut jejari utk baby. Humairah yg suka biskut baby tu. At least baby2 yg dtg pun suka. Memang tak sangka habis. ramai peminat biskut baby tu.




8. Lain
- paper plate utk makan, sy beli saiz kecil. - RM 7.90 fro 100 pcs. (tips : tindihkan dengan pemberat supaya tak terbang)
- tissue warna biru plain kat, beli Giant - RM 1.20 per-pack.
- Alas blue polkadot : rembat kat Daiso RM 5.

Actually kos nyer ckit jer. even korg bleh recycle kat rumah punyer barang jer. Aku rasa korg pun bleh DIY sendiri jer. cuma kengkangan masa maybe sbb tu kita order jer.



You Might Also Like

13 comments

  1. nak buat bufday anak saya jugak, nak order kat u boleh tak agaknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hafiza...nak design yg simple2 blehla. nti email yer aisheiteru@gmail.com

      Delete
  2. mmg kretif mama cik merah ni.. kalau saya main hentam je.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gagahkan diri menjadi yg kreatif . hehe:)

      Delete
  3. Fae, nak tanye...banner segitiga n food label tu u print atas kertas yang mcm mane ye

    ReplyDelete
  4. waaaaahh!!!!!! cantik n cute! tp nak DIY mmg bercintaaaaa lah hehhhe...next year nak buat kan untuk amani boking kamu jer lah eh hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kental nak menDIY ni. tp oleh keterujaan so jadilah simple sweet buffet. boleh boleh dtg jumpa amani.hehe

      Delete
  5. Wah... sgt kreatif....sukanya sy tgk... :)

    ReplyDelete

IG @littlepearlheart

Followers

Creative By Two

Subscribe