HK#6 : Avenue of Star - HK Island

10:30:00 AM

Corat-coret jalan-jalan ke Hong Kong City masih belum habis.

Hari ke-3 di Hong Kong City, seawal pagi kami dah ke Sham Shui Po.
Lepas tu balik ke hotel utk rehat sebentar & solat.
Jam 4 petang kami meneruskan perjalanan  dari Nathan Road ke Avenue of Stars dan menaiki free untuk ke Hong Kong Island. Kali ni husband cadangkan supaya hanya berjalan kaki dari Nathan Road ke Avenue of Stars. Sambil cuci-cuci mata. Kaki mmg kna kuat sbb byk berjalan.

Banyak berjalan, luas pemandangan.
Perjalanan ini tidaklah membosankan. Memang cuci-cuci mata la.
Kat sini la kita akan melalui kedai-kedai branded item such as Coach, Clark.
Tapi cuci-cuci mata jer. Harga pun tak pasti compare to Malaysia.

Kat sini la kita akan jumpa Masjid di tengah2 bandar HK.
Masjid Kowloon. Sejuk hati sgt bila jumpa masjid di tengah2 bandaraya sibuk ni.
Di area masjid ni byk org akan bagi pamplet makanan halal.


Masjid Kowloon
Menariknyer kebanyakkan construction di HK menggunakan buluh.

Hubby wajib beli perfume di SaSa or Bonjour. Murah!
Punyalah banyak butik & segala jenis outlet kat sana. Kedai ni jgak yg sy berhenti.
Objekctifnyer nak beli souviner jer. Kedai ni bnyk sgt option souviner style ala2 dari china.
Harga ok la. Mampu beli. Ade fridge magnet, tshirt, pencil case, bag n dll.
Kalo beli byk lagi murah rasanya sebab ade tanda Wholesale.





 

  

Hampir 2 jam berjalan ++ singah sana sini membeli belah.
Sampaila ke Avenue of Stars. Akibat kepenatan lupa nak amik gambar kat sini.
Time ni tidak beberapa sejuk mcm waktu malam.
Kami pergi ke sini 2 kali, so dapat lihat pemandangan waktu petang & malam.

Avenue of Stars, Hong Kong
The Avenue of Stars, modelled on the Hollywood Walk of Fame, is located along the Victoria Harbour waterfront in Tsim Sha Tsui, Hong Kong. It honours celebrities of the Hong Kong film industry. 

 Pics from Google.


Sempat la kami amik gambar bertiga.
Kat sini ade service utk amik gambar. Kita boleh pilih nak background yg mana.
Tapi of course la background HK Island. Price standard la harga pelancong.
Cuma nasib kalo ade kapal yg menjadi trademark HK tu lalu, untungla dapat snap.
Siap printing on d spot! Yeah ade gambar cantek!



Selepas itu kami menaiki feri ke HK Island.
Pada asalnyer hubby ajak pergi Victoria Peak. Hubby kata boleh tengok the whole HK.
Tapi sgt penat sampaikan sgt tak larat dah kaki. Keadaan kat situ membuatkan sy sgt tidak selesa.
Dari HK Island ke Hong Kong kami menaiki MTR jer. Sebab datang dh naik feri.
Kami ke HK Island semata-mata makan jer. HK Island ni agak sesak. Jammed! 
Hubby kata shopping di HK Island ni pun best. Barang mmg standard la kan. 
Sebab kat HK Island kos kehidupan seharian agak tinggi.
Tapi yg best kebanyakkan building interconnected. Mmg tolak jer la stroller Humairah tu.
Tak banyak boleh dikongsikan cerita di HK Island sebab waktu tu dh penat sangat akibat sakan sgt bershopping. huhu

Hong Kong Island
Hong Kong Island is an island in the southern part of the Hong Kong Special Administrative Region. It has a population of 1,289,500 and its population density is 16,390/km², as of 2008.

Victoria Peak
Victoria Peak is a mountain in Hong Kong. It is also known as Mount Austin, and locally as The Peak. The mountain is located in the western half of Hong Kong Island.



Dalam feri.

You Might Also Like

0 comments

Precious Humairah

Followers

Creative By Two

Subscribe